Jeans je večni komad, inventar gotovo svih ormara i omiljeni odevni komad kog bi se retki odrekli. Idealne su za kombinovanje, spas kada mislimo da nemamo 'ništa u ormaru'. Ali bez obzira na to koliko nam znače i koliko ih smatramo otpornim i zahvalnim za održavanje neke greške s omiljenim modnim komadom ipak svi praktikujemo da radimo.

Prečesto pranje farmerica

'Najvažniji' komad svih ormara, iz želje da savršeno prijanja uz telo možda i prečesto peremo. I dok će pranjem omiljene farmerice vratiti oblik, tkanina bi se s vremenom mogla istanjiti i čak rasparati. Ali pravila oko pranja farmerica su podeljena i dok neki stručnjaci tvrde kako 'najvažniji' komad svih ormara, treba prati na svaka 4 meseca, što zvuči ipak malo ekstremno. Drugi se slažu kako ih treba prati nakon nekoliko nošenja, ali nikako u pretrpanoj mašini i uvek na programu za osetljivu tkaninu. Za jeans s puno elastina preporučuje se pranje nakon svakog nošenja, ali u hladnoj/mlakoj vodi i to s deterdžentom koji čuva boju.

Nošenje sitnica po džepovima

Ukoliko džepovi farmerica 'glume torbicu' pa u njima nosimo novčanike, mobilne telefone i razne druge sitnice, činimo čak dve greške. Osim što će taj deo farmereica izgubiti oblik, može da ostavi i trajne tragove. Određena mesta na džepovima će prilikom trenja izbledeti te na kraju i puknuti. Iako džepovi povremeno mogu da vam posluže kao 'čuvar' mobilnih telefona i sitnih stvarčica izbacite ovu naviku ako želite besprekorne farmerice.

Pogrešno tretiranje mrlja 

Verovatno nam se svima u životu dogodilo da smo na bar jednim farmerkama prilikom otklanjanja mrlje od kafe, masti, vina, ribanjem napravili još veću štetu. Neprivlačna bleda mrlja na tom mestu dokaz je nepravilnog tretiranja. Kako bi što bolje uklonili fleku najvažnije je da brzo delujete i ukoliko možete, ne ostavljati je da se osuši. Najbrži trik koji bi odmah mogao da upali je mešavina vode i soli. Kako bi farmerice što nežnije tretirali uzmite neku mekanu tkaninu, umočite je u slanu vodu i lagano prelazite preko mrlje. Ukoliko vam na jeans padne neka masnoća probajte ju prvo tretirati s puderom u prahu. Nanesite puder na mrlju, ostavite ga da deluje nekoliko sati i trebao bi da vam pokupi masnoću. Nakon toga ga odstranite suvim peškirom. Potom farmerke operite na najvišoj temperaturi dozvoljenoj na deklaraciji farmerica. Za uklanjanje masnih mrlja je takođe savršen deterdžent za posuđe. Na mekanu krpu stavite par kapi deterdženta i malo vode i blagim pokretima kružite po mrlji. Nakon toga jeans potopite u mlakoj vodi kako bi se mrlja rastvorila i lakše odstranila. 

izvor: zadovoljna.hr