Ukoliko još uvek niste (a to je sasvim moguće) uradili veliko jesenje spremanje ormara kada se letnje krpice sele na tavan, a sa tavana spuštaju teški kaputi, oversize džemperi, vunene pantalone, haljine od kašmira, šalovi… sačekajte još malo, ali samo mrvicu vremena koliko vam je potrebno da pročitate ovaj članak.

Spremni? 1, 2, 3, krećemo:

Ostaviti: kašmir

Kašmir je po difoltu materijal koji je nežan, topao, savršen za sezonu jesen/zima, ako ste se prema njemu odnosili brižno, biće vam najbolji prijatelj i ove sezone.

Skloniti: iznošene džempere

Ukoliko vaš prastari džemper izgleda kao da su ga nosile minimum tri generacije i da je preživeo tri dva svetska rata, vreme je da ga sklonite.

Ostaviti: klasične, večne komade

Klasični komadi poput tvid kostima, pencil suknji, belih košulja, crnih beljzera… nikada ne izlaze iz mode, tako da dok god imate ove modele u dobrom stanju, ne dirajte ih. 

Skloniti: neudobne, tesne cipele

Posedujete cipele koje su za broj manje ili veće? Pobogu, pa zašto to radite sebi? Poklonite ih nekome kome taj broj odgovara. Sestri, drugarici, koleginici. Nemojte da “mučite” svoje stopalo, jer će vam se za nekoliko godina pokazati koliko je ovo bila loša ideja. Bad, bad idea.

Ostaviti: kožne, kompaktne torbe

Kožne, kompaktne torbe su uvke bile odlična investicija, zato ni govora o poklanjanju, bacanju, doniranju. Pogotovo ako su u crnoj, bordo, camel ili sivoj boji.  

Skloniti: majice i dukseve sa brojevima, glupim izrekama

Ok je ako čuvate jednu majicu koju ste obožavali da nosite u srednjoj školi. Razumemo vas, to je uspomena. Ali ako je vaš ormar pun majici koje ne nosite ali vas podsećaju na happy teen period, ili prve ljubavi, vreme je da raščistite ormar. Pod hitno. Nemate više 16.

Ostaviti: denim

Denim je savršen materijal za kombinovanje. Jeans nek vam bude uvek na najbližoj polici, ali i košulja, jer to su modeli koji nikada ne izlaze iz mode.  

Skloniti: tesnu odeću

Koliko ste puta kupili nešto što vam je bilo za broj manje nadajući se da ćete ubrzo smršati 4kg? Poklonite ga dok je još uvek u trendu. Zaslužujete da nosite nešto što odgovara vašoj figuri.

Ostaviti: Kožne kaiševe

Kožni kaiševi poslednji niz godina doživljavaju renesansu kao ultimative detalj kojim možete da osvežite blejzer, džemper, haljinu, košulju. dajući i odličan vintage momenat. Tako da, dok god su od prave, kvalitetne kože, čuvajte ih.

Skloniti: Iznošene cipele koje samo što se nisu raspale

Svaku cipelu koja izgleda jeftino, iznošeno, sa flekicom koja samo što nije ispala - bacite. Da vam se ne bi desilo da kaiš pukne, pa da morate kući bosi.

Ostaviti: neobične suknje

U poslednje vreme suknje svih dužina i krojeva vladaju modnim trendovima, dok su manje promene u sferi materijala i boja. Jedini izuzetak je suknja koja je mnogo uzana. Nju sklonite.

Ostaviti: oversize blejzere

Čak i da vam blejzer ne stoji kao saliven, oversize blejzer je uvek dobar dodatak bilo kom komadu koji možete da nosite i nonšalantno prebačenim preko ramena za cool auru.

Skloniti: odeću koju nikada niste obukli

Ukoliko neki model visi u vašem garderoberu i večno čeka da ga obučete kao alternativu, trebalo bi da shvatite da ovaj “igrač na klupi” nikada neće zameniti "prvu postavu". Suština je verovatno u tome da vam se komad uopšte i ne sviđa ili vam ne stoji dobro, zato: give away!

Ostaviti: srebro

Pravi nakit treba da se čuva, pogotovo ako je komad koji je već neko vreme u vlansištvu porodice i ima posebno značenje za nekog člana.

Skloniti: bižuteriju i nakit koji liči na deo scenskog kostima

Naravno da ne mislimo da bacite ili sklonite sve, jer trebaće vam neki komad za maksenbal, ali bi ipak trebalo da se otarasite većine otkačenih komada, koji izgledaju kao da su se deca igrala ili kao da ste ih kupili na nekom buvljaku.  

Ostaviti: svilene marame

Svilene marame i ešarpe spadaju u večne akseosare. Možete da ih nosite jednostavno oko vrata, ili da ih zakačite na torbu kao detalj, ili da ih nosite kao kaiš.

Ostaviti: večan print

Neki dezeni su večni: animal, pruge, tufne, cvetni…samo se rotiraju iz sezone u sezonu, ali ne izlaze iz mode. Zato, čak i ako mislite da ih trenutno nećete nositi, čuvajte ih.

Skloniti: print koji je trajao samo jednu sezonu  

Da se razumemo, nisu baš svi dezeni večiti. Kaleidoscope?  Možete bez njega. Ukoliko neki dezen niste obukli poslednjih 6 meseci, male su šanse da ćete to uraditi u skorije vreme.

Ostaviti: satove

Sat je večan aksesoar koji je iznad svih trendova. Čak iako ima kaiš koji je izlizan, nosite ga!