5 legendarnih filmova koji su bili i ostali fashion inspiracija

Vertigo, Foto: Profimedia

Top lista filmova sa fantastičnim kostimima koji inspirišu na smele stilske eksperimente…

Film je, bez obzira na žanr, oduvek bio svojevrsna modna pista i teren sa koga skupljamo ideje za stil. Neki su bili toliko uticajni u modnom smislu da su promenili način na koji posmatramo trendove. 
Evo nekih od fashion kino bombi kojih se možete podsetiti ako ste ih već gledali, ili ih dodati na svoju must see listu ako niste. Zadovoljstvo će biti dvostruko – i filmsko i modno.

Vertigo (1958)

Hitchcockova priča o opsesiji zacementirala je njegov ugled majstora psiholoških igrica. Međutim, Kim Novak u ulozi zagonetne heroine (ili femme fatale) bila je u centru pažnje, a njena transformacija u paradigmatsku plavušu bila je očaravajuća ali i uzbudljiva. Njen ormar sa besprekornim odelima, couture kaputima i torbicama od krokodilske kože savršeno je dočaravao duh američke aristokratije.

Qui êtes-vous, Polly Maggoo? (1966)

Satiričan pogled Williama Klein na svet modne industrije cenjen je zbog doze humora i ekscentričnih kostima. Prateći razvoj karijere 20-godišnjeg modela, privlačna crno-bijela kinematografija stvara hipnotički pop svet, a mnoge kombinacije sa piste (inspirirane kreacijama modne kuće Paco Rabanne) mogle bi da prođu i kao aktuelni trend.

Belle de Jour (1967)

Mnogima je priča Luisa Buñuela o domaćici koja postaje eskort dama bila prvi susret sa legendarnim Yves Saint Laurentom. Taj dizajner kreirao je kostime za zanosnu Catherine Deneuve, a njen bourjois chic i danas je moderan. Ispod elegantnih kaputa i sofisticiranih komada odeće skriva se buntovna senzualnost u obliku zavodljivog donjeg veša.

The Hunger (1983)

Pre Belle i Edwarda, scenom su vladali David Bowie i Catherine Deneuve. U vampirskoj romansi za odrasle njihove kombinacije savršeno odgovaraju likovima koje glume, a umesto farmerki i majica sa kapuljačom, oduševili su odelima sa naglašenim ramenima i haljinama modernog kroja.

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989)

Režiser Peter Greenaway angažovao je Jean Paul Gaultiera da osmisli kostime za priču o pohlepi, proždrljivosti i dekadenciji. Rezultati su odlični, a u glavnoj ulozi zasijala je Helen Mirren u najboljim godinama. Raskošna scenografija i tajna ljubavna veza neće vas ostaviti ravnodušnima, a ni na hranu više nećete gledati isto.


KOMENTARI
POVEZANE VESTI
Inicijalizacija u toku...


Magazin