John Galliano dobio prvu bitku protiv Diora

Foto: Guliver/Getty

02. 12. 2013.

Saga oko suđenja između slavnog kreatora i renomiranih modnih kuća je dobila nov poglavlje...a prvu pobedu je odneo Galliano!

Poznati engleski kreator John Galliano je dobio pravo da brani svoj slučaj protiv bivših poslodavaca, renomiranih modnih kuća Dior i John Galliano, koje obe pripadaju grupaciji LVMH, na sudu koji se bavi radnim ugovorima, odnosno sporovima između zaposlenih i poslodavaca.

Apelacioni sud u Parizu je odbio Diorovu molbu da se suđenje prebaci na Trgovački sud, naloživši kućama Dior i John Galliano da obe plate po 2.500 eura dizajneru, kao i da isplate sve dosadašnje sudske takse i troškove, preneo je sajt Women's Wear Daily.

Galliano – koji je otpušten u martu 2011. godine nakon antisemitskih izjava koje je uputio u jednom pariskom baru, u vidno alkoholisanom stanju– na sudu je zatražio da mu se plati odšteta od 6 miliona eura zbog tadašnjih otkaza.

U februaru 2013. godine, francuska modna kuća Dior je zatražila da se slučaj prebaci na Trgovački sud, s obzirom na vrlo delikatnu prirodu slučaja. U molbi je bila naglašena želja, odnosno stav da bi Galliano trebao da se vodi kao nezavisan poslodavac, a ne kao običan radnik. Međutim, advokati slavnog dizajnera su zahtevali da se kreator registruje u slučaju kao zaposleni, plaćeni član ekipe koji ima jednaka prava kao svi drugi.

Galliano je nakon otkaza koji je okončao njegovu 15-godišnju karijeru u Dioru, izjavio na Javnom sudu gde ga je teretila optužba za uvredu u javnosti, da je određeni ispad pod dejstvom nekoliko opijata i usled konstantnog stresa na poslu.

"Odluka da raskinemo ugovor sa gospodinom Gallianom je bila jedini logičan rezultat nakon incidenta i bazira se na fundamentalnim principima i pravnim pitanjima, " stoji u saopštenju brendova. "Christian Dior Couture je renomorana kuća koja poštuje osnovna ljudska prava i osuđuje bilo kakvu vrstu diskriminacije, i takav stav moraju da imaju svi zaposleni, bez izuzetaka." 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...