Britanski renomirani brend Burberry bi mogao da izgubi prava na sopstveni karo dezen u Kini, nakon što je kineska Kancelarija za zaštićena obeležja marki ukinula njihovoj kompaniji pravo na njihov legendarni tartan dezen koji je zaštitni simbol brenda već godinama!

Nakon skandalozne odluke, uz obrazloženje da Burberry nije koristio slavni šah-mat print u zemlji u poslednje tri godine, britanski modni brend je odlučio da krene u beskompromisnu borbu za zaštitu svojih prava!

Ukoliko kojim slučajem, Burberry izgubi svoje ekskluzivno pravo na ovaj dezen u Kini, slavni tartan print – koji je godinama sinonim za brend – moći će da koriste svi, što će definitivno dovesti do sve većeg broja fake komada.

Kako prenosi Guardian, odluka o oduzimanju prava na dezen neće stupiti na snagu dok se ne razmotri molba, odnosno apel koji je Burberry podneo kineskim vlastima.

U međuvremenu, kompanija je izdala zvanično saopštenje: "Burberry tartan šara ostaje još uvek registrovana, zaštićena šara na koju brend ima ekskluzivno pravo, i nijedna druga stranka nema pravo da ga koristi bez prethodno dobijene dozvole, uzete od nas.  Burberry je do sada uvek svaku "krađu" svoje zaštičene šare uzimao krajnje ozbiljno, a protiv svih koji su nezakonito pripajali naš dezen podnete su istog časa tužbe. Optimistični smo da će naš apel proći kod kineskih vlasti i da će bura prestati."

Kina je inače jedna od zemlja u kojima se najviše prodaje Burberry, a kompletno azijsko tržište vuče trećinu prihoda multimilionske zarade koju britanski brend godišnje ostvaruje.

Prodaja luksuzna robe u poslednje vreme je znatno umanjena usled ekonomske krize, ali i jake kampanje protiv kupovine skupih i luksuznih brendova.