Belgrade Fashion week je u čast gostiju iz Velike Britanije i predstojećeg, dugo očekivanog koncerta benda Depeche Mode, organizovao posebnu reviju, pod nazivom BLACK CELEBRATION, kao svojevrstan spoj modnog izraza sa muzičkim.

Kako sam naziv kaže, tema ove revije bila je crna boja, kao večita inspiracija mnogih umetnika, sinonim za eleganciju, stil i muzički evergrin benda Depeche Mode. Black Celebration revija je održana 29. marta 2013. u BelExpoCentru, na kojoj je učestvovalo dvadesetak najznačajnijih domaćih dizajnera, uključujući i one iz mlađe generacije koji svojim kreativnim dostignućima grade regionalnu i međunarodnu karijeru.

Iste večeri usledila je revija brenda UGG Australia poznatog po svom klasičnom modelu čizama, koji na srpsko tržište donosi specijalnu UGG kolekciju za proleće/leto 2013  „Moroccan Mystique“, inspirisanu  živopisnim i egzotičnim svetom Marakeša. Kampanja za ovu kolekciju je snimljena baš u tom gradu. U kolekciji ima patika, japanki, sandala sa platformom sa preleprim printovima i detaljima, baletanki kao i prepoznatljivih plićih i dubljihUGG čizmi.Kolekcija donosi još jedno iznenađenje za fanove brenda UGG Asutralia- novi model UGG čizmi, Bailey Charms, koje imaju šik ukrase ili u vidu drvenog dugmeta ili kićanki od antilopa. Prolećna UGG kolekcija prikazana je uz stajlinge fashion partnera XYZ-premium fashion store. Posednji model ponela je voditelj i novinar Studia B- Ivon Jafali.

Poslednja revija na programu bilo je brend N SPORT koji nam je predstavio Puminu kolekciju proleće/leto 2013! PUMA je jedna od vodećih lifestyle kompanija u dizajnu sportske obuće, garderobe i aksesoara.PUMA počinje sportom, a završava modom. Kolekcije uključuju opremu za: fudbal, trčanje, motor sport. Sport Fashion predstavlja saradnju sa najpoznatijim svetskim kreatorima i dizajnerima kao što su Alexander McQueen, Mihara Yasuhiro i Sergio Rossi. PUMA je ove sezone najviše koncentrisana na sportski deo kolekcije, tzv Running, u kojoj je FAAS model, najbolji za trčanje, jer je pravljen po najnovijim trenodvima i tehnologijama za đonove. U ovoj sezoni nalazi se već svima poznati model PUMA DISC, za sve one koje vole freestyle modu.PageBreak

Drugi dan

Perwoll Fashion Week nastavljen je revijama brendova koji su novi na našem tržištu ali koji u svetu već imaju izgrađenu svoju poziciju. Radi se o brendovima DOCA i LTB Jeans koje zastupa KG Fashion.
Tokom večeri prikazana je prezentacija regionalne modne platforme Zona 45, koja je sa uspehom pokrenuta prethodne sezone, a koja na regionalnom nivou okuplja mlade kreativce. Ovoga puta u okviru regionalne modne platforme videli smo revije autora: Jovana Marković (Srb), Anja Dragan (Slo), George Styler (Srb), Marina design(Hrvatska). Reviju su ispratile brojne ličnosti javnog života kao i mnogobrojni predstavnici medija iz regiona, koji nakon učešća naših dizajnera na nedavnom International Fashion Showcase-a u Londonu posebno su zainteresovani modnim dešavanjima u Beogradu.

DOCA
Brend DOCA nudi kompletnu paletu proizvoda, od torbi, obuće i aksesoara do garderobe i ima za cilj da transformiše svakodnevnu ženu u dimamičnu diva lutku dodajući stil i pozitivan stav njenom izgledu. Doca je osnovana 1989. godine i etablirao se kao brend poznat po torbama i aksesoaru, kasnije proširen garderobom kao Doca Total Look.
Doca je svoju kolekciju za proleće /leto 2013 uradila inspirišući se svim aktuelnim trendovima, bojama i dezenima koji su ove sezone U TRENDU. Doca svojim asortimanom pokriva sve trendove, od  onih nežnih pastelnih tonova sa prizvukom šezdesetih, preko crno-belih kombinacija, jungle motiva, retro i hipi dezena, sportskih i elegantnih pa do onih malo svedenijih, klasičnijih i umerenijih. Doca torbe, obuća i ostali modni detalji vrlo su specifični i prepoznatljivi , osim toga što svojima bojama, izgledom i dizajnom mogu da isprate svaki aktuelan trend pa i da ostanu trendy i kad dođe nova sezona, Doca nudi i vrlo pristupačnu cenu uz kvalitet koji se podrazumeva, kada je ovaj brend u pitanju.

LTB Jeans
Od svog osnivanja 1994. godine brend LTB je ostvario zavidan učinak postavši svetski brend. Zahvaljujući neumornom radu svog dizajnerskog tima ovaj svetski priznati brend nudi svojim kupcima veliki izbor garderobe koja prati najnovije modne trendove. LTB visokokvalitetni proizvodi i usluge se mogu naći na 2000 prodajnih mesta na 6 kontinenata.
Ovoga leta naša neprekidna potraga za svetskim tradicijama i korenima odvela nas je u Italiju. Kolekcija počinje utiscima i jarkim bojama sa Kaprija i vodi nas u način života i izgled zlatnih šezdesetih kada su poznate ličnosti te „dolce vita“ epohe – Odri Hepbern i Džeki Kenedi – letovale i otkrivale lepote i glamur ovog neverovatnog ostrva. Naša sledeća destinacija je tradicionalna Sicilija, sa svojim umetničkim rukotvorinama, bojama netaknute prirode i strašću. Na kraju, stižemo u Rimini na vreme da uživamo u najboljem od letnjeg života  - plažama, kupanju u moru, ludom noćnom životu i bojama preplavljenim suncem.
www.ltbjeans.com


Anja Dragan - Mes Dix Vies
Anja Dragan dizajnerka iz Ljubljane, u okviru ZONE 45 predstaviće se kolekcijom Mes Dix Vies za jesen-zimu 2013/14.’’ Kako bi bilo, kada bi svako ljudsko biće imalo svog dvojnika, kao utelovljenje božanstva u ljudskom obliku koji bi došao iz višeg i neuništivog duhovnog sveta, u našem materijalnom svemiru? Kako bi bilo, ako bi svako od nas u jednom trenutku doživeo manifestaciju, iliti avatar sebe u najvišem obliku postojanja i ostao u tom osećaju nadrealnosti i nadljudskosti?’’ 

Ova talentovana dizajnerka još tokom studija,u okviru stuentskih razmena radila je u Kraljevskoj akademiji Dnaske u Kopenhagenu, a praktično iskustvo je stekla u studiju Iris Van Herpen u Amsterdam. Imala je vise samostalnih revija i izložbi, a dobitnik je I brojnih značajnih nagrada iz sveta dizajna I modnog dizajna.

George Styler
Nakon velikog uspeha debitantske kolekcije Captivity, George Styler se vraća na Belgradsku Nedelju mode da novom kolekcijom CAPTIVITY II, da do kraja ispriča svoju modnu priču. Centralni motiv kolekcije je slovenska boginja Devana – boginja šume i zaštitnica divljih životinja. Veles, mladić koji se u nju zaljubio nije uspevao da joj priđe pa se posluižo lukavstvom, pretvorio se u cvet bosiljka da bi joj privukao pažnju. Devana postaje njegova žena, a iz te ljubavi se radja Miloš Obilić. Inspirisan ovom mitskom ljubavlju George Styler je u svoje dobro poznate trikotažne  žakarde uneo nove boje i cvetne motive koji asociraju na šumu i proleće. Ovo je zapravo ready to wear varijanta predhodne kolekcije, u novom ruhu i formi  koja sada u sebi nosi duh ranog proleća.

Jovana Marković
Posle uspešne samostalne revije na 32. Beogradskom Fashion Week-u Jovana Marković se ove sezone predstavlja domaćoj publici u regionalnom program Zona 45.
Mini kolekcija za proleće/leto 2013 imala je svojupremijeru u Zagrebuna Fashion.hr u okviru iste platforme.  Kolekcijom koju nam ovom prilikom Jovana Marković predstavlja, preovlađuju haljine izrazito ženstvenih krojeva. Materijali su prirodni, vedrih neonskih boja sa metalik sjajem na kojima se provlače pruge interesantnih sečenja u različitm pravicima.
www.jovanamarkovic.com

Marina Design
Nova kolekcija se idejno i vizuelno kao priča nastavlja na prethodne. Ono što je autorkin cilj i dalje je pročišćavanje konstrukcije i vizualizacije konačnog modela. Svodeći kolorit na minimalno, upotrebljavajući samo par boja, pojednostavljenjem forme i stvaranjem čistih linija nastoji da kolekcija u finalnom izgledu odiše pročišćenošću, lišena suvišnih detalja. Upotebljavajući geometrijske forme i u kroju
i u detaljima ukupni utisak se svodi na jednostavnost i jasnu sliku i u najmanjem zahvatu na modelu, testirajući tako sebe da iz minimalnog izvuče maksimalno. Moda je za autorku samo medij putem kojeg izražava svoja kreativna razmišljanja i lepota je u tome što zahvaljujući njoj kreativnost dobija i svoju upotrebnu vrednost i funkcionalnost.
md.culture@gmail.com PageBreak
Treći dan

Treće veče na 33. Pewroll Fashion week-u počelo je revijom brenova Legend world wide i Martini Vesto by Boško Jakovljević. Zatim nam je TEXTIL, sada već tradicionalno predstavio mlade dizajnere: Amina Hasanbegović, Milica Opačić, Andrijana Milićević. Na kraju večeri posetioci su imali prilike da vide revije Ane Šekularac I gošće iz Indije: Jaya Misra. 
U nastavku imate informacije o kolekcijama svih učesnika čije su revije večeras održane.
Legend world wide
Kolekcija za prolće-leto 2013 je namenjena svima onima koji neguju jenostavnost i nalaze umerenost u svemu. Jedinstvo svih Legend podkolekcija čini potpun koncept namenjen modernoj ženi i muškarcu, koji neguju jednostavnost u svom stilu i načinu odevanja. Svaki komad Legend kolekcije može biti osnovni komad garderobe na koji se lako mogu nadovezati svi ostali komadi odeće koji zajedno čine stil odevanja, stil života jedne ličnosti.
MARTINI VESTO

Martini Vesto jedan od najistaknutijih domaćih modnih brendova prepoznatljiv pre svega po muškim odelima uradjenim od najkvalitetnijih italijanskih materijala, ali i brend koji se poslednjih godina na tržištu izdvaja i u segmentu lake konfekcije, trikotaže i veša za muškarce. I ovoga puta Martini Vesto, u okviru svoje ekskluzivne linije koju potpisuje Boško Jakovljević, sledi sve navedene modne postulate pod light motivom Inner circles of self defense  ili u prevodu - Love, happiness, satisfaction... Kolekcija je  odgovor na aktuelne trendove  pastelnih boja, floralnih i geometrijskih dezena i imperativa novo ustanovljenih sezona muških odela kod nas - za mature i druge svečanosti.

Amina Hasanbegović
Kolekcija Kovač & Krojač ( Blacksmith & Tailor) rezultat je bogatog modnog i vajarskog iskustva ove mlade autorke. Posle vise uspešnih kolekcija u poslednjih nekoliko godina, Amina je ovog puta kombinovala  više vrsta materijala, spojivši metal i tkanine. Bogate, unikatne čipke protkane mnoštvom bisera, ruža i latica sa motivima kovanih elemenata.

Milica Opačić  /Seduction in the spotlight/
Kolekcija za proleće/leto 2013 inspirisana je senzualnom ženom, romantičnom  i seksi u isto vreme. Žena zavodnica koja ostavlja sve bez daha svojim stavom, sigurnošću i držanjem, ali nikako nije napadna. Kolekcija je namenjena ženi sa istančanim ukusom koja  svesno uživa u svojoj posebnosti. Materijali su takođe prilagođeni temi. Milica je koristila pet različitih tonova svile, najfinije italijanske letnje štofove i svileni organdin.Ovoga puta je kolekciji dodala i aksesoare - specijalno dizajnirane kožne kaiševe koji ističu ženski seksipil i daju potpuno drugačiju dimenziju kolekciji.

Andrijana Milićević /Balkanades/
Život je predstava.
Rođena sam na raskrsnici Orijenta i Oksidenta. Moja moda takođe.
Od orijentalne žene volim misteriju, magnetizam, moć manipulacije.
Od zapadne žene volim slobodu, borbe, izraz.
Žena Balkanades je ratnica u čipki, majka familije na čelu preduzeća,  srednjoškolka sa hiljadama projekata. Žena Balkanades voli život, ona se oseća udobno u svojim oblinama, ona se ne bi rešila svojih bora ni za šta u životu, zato što svaka od njih svedoči o jednoj emociji.
Žena Balkanades  živi u bojama i u muzici. Za nju spektakl i svakodnevnica su nerazdvojivi. Kao filter lepote njeno shvatanje preobraća krpe u glamur, obično u čudesno. Ona oscilira između transparentnog i neprozirnog, nonšalantnosti i prefinjenosti, smelosti i skromnosti.

Jaya Misra
Jedna od vodećih Indijskih dizajnerki, dobitnica brojnih nagrada u Indiji između ostalih i za najboljeg mladog dizajnera i za najboljeg nacionalnog dizajnera. Svoj rad Jaya je predstavila pored Indije, na nedeljama mode u Londonu, Dubaiju, Hong Kongu, Filadelfiji, Njujorku i Bostonu. U svom desetogodišnjem radu kroz mnogobrojne kolekcije izgradila je moderan i elegantan stil inspirisan Indijskim filmom, modom i umetnošću. Na BFW predstavila je kolekciju za proleće/leto 2013 – INDIJA KAŽE. Kolekcija je inspirisana kakofonijom života u gradu i indijskim modnim nasleđem bogatim običajima i živopisnim bojama. Inspirisana potrebom za odvažnim stavom radi boljeg suočavanja sa svakodnevnim životom u gradu,Jaya kreira kolekciju eklektučnog sudara boja i linija. Kolekcija sadrži sakoe i pantalone izuzetnog kroja, maksi haljine sa apstraktnim i životinjskim printovima, široke haljine sa Swarovski kristalima a čipkasti materijali, saten i šifon daju sofisticirani izgled celoj kolekciji. Savršena upotreba neonskih boja uključujući i fluorescentnu zelenu, žutu i narandžastu sa detaljima plave, crne i bele daje kolekciji na svežini i vitalnosti. Dolazak indijske kreatorke Jaya Misra u Beograd i učestvovanje na Beogradskom Fashion Week-u podržala je čuvena modna akademija „FAD International“ iz Indije.

Ana Šekularac
Kolekcija za jesen-zimu 2013/14 koju je Ana Šekularac predstavila beogradskoj publici dolazi iz Londona gde je prikazana privatnim kupcima. Luksuzna kolekcija za predstojeću sezonu obiluje vrhunskim materjalima od ručno tkane vune mešane sa svilom preko žoržeta i organdina od svile, a potpisana je upečatljivim stilom Ane Šekularac. ‬
Ana Šekularac već duže vreme ima jako uspešnu modnu karijeru u Lonodonu, a njene modele nose brojne zvezde poput glumice Thandie Newton, pevačicu Roisin Murphy, Pink, bend Noisettes, Jelisavetu Karađorđević, a ti modeli se mogu naći na pradojanim mestima poput Harrodsa i luksuznih prodajnih mesta u Ženevi, Duabiu, brojnim lokacijama u Italiji i naravno u dobro poznatoj beogradskoj radnji na uglu Jovanove i Dobračine ulice.

Fashion week traje do 05. aprila.

33. Fashion Week počeo je izložbom "Sirogojno i Dobrila: Jedna priča" 28. marta i trajaće do 05. aprila.