U ime šeste godine njihove saradnje, Missoni i Conversu su napravili 20 pari unikatnih patika. Arhivski projekat Converse-Missoni – kako se naziva njihova saradnja, podrazumeva dva Converse oblika od različitih materijala iz Missoni arhive koja podrazumeva period od prvih kolekcija iz 2004. godine do sada.

„Želeli smo da ovaj projekat bude posmatran više kao umetničko delo nego kao proizvodnja patika“, rekao je za ELLE.com Matt Sleep, vodeći dizajner brenda Converse. „Budući da sa timom Missoni iz Italije radimo već neko vreme, vrlo smo svesni da raspolažu neverovatnom arhivom dezena koju su želeli s nama da da podele“, dodao je Sleep.

Kolekcija patika čija je cena 400 eura, ekskluzivno je lansirana krajem septembra u Colette-u u Parizu. U ime obeležavanja ove prilike, specijalno pravljena skulptura londonskog autora i set dizajnera Garyja Carda donesena je u radnju.




U bazi skulpture nalazi se Converse logo – zvezda – išarana poznatim Missoni cik cak štrikom.

„U samom startu, namera mi je bila da pokušam da iskombinuijem duh oba ova brenda na neki način, pa je spajanje Converse zvezde i Missoni dezena bio savršen početak“, rekao je Card za ELLE.com.

„Odatle sam nastavio da zamišljam zvezdu koja je „oživela“ i eksplodirala u zamršeni lavirint kroz koji prolaze patike.  Dopala mi se ideja da stvorim, na neki način, trodimenzionalni grafit“, dodao je on.