Za Bojanu Ugrešić specifično je to što njene kolekcije poseduje priču i jak smisao koji stoji iza svake modne celine koju predstavlja publici.

Tako je i sa ovom poslednjom namenjenoj sezoni jezen-zima 2020/2021, koja ujedno obuhvata i sve ono što sam njen brend predstavlja.

O kolekciji i značenju koje stoji iza nje ispričala nam je Bojana lično:

The Pearl kolekcija je priča o ljubavi, lepoti I transformaciji koja donosi refleksiju vremena u kojem se trenutno nalazimo sa svim njegovim potrebama i izazovima.

Ovog puta kolekcija ima tri segmenta- bridal, ready-to-wear I basic.

Od septembra 2019. Kada sam završila sa pripremom kampanje, What I Believe 20 u NY, pocela sam sa dubljim istraživanjem teme koja me je pratila I otkrivanjem pojedinosti u vezi sa spektrom, lepotom I lekovitom moći boja, te povezanošću sa bojom - za čiju polzanu crtu kao inspiraciju sam uzela i svoje ime (Bojana), čiju energiju i ime nosi i sam brend.

Boja je od samog starta imala značajno mesto u mom radu. Haljine koje su nastajale namenski za potrebe projekata gde sam učestvovala u kreativnom predstavljanju ideja drugih su nešto što se izdvojilo i zaista tokom godina postalo zaštitni znak mog kreativnog procesa i samog stvaralaštva.

Za bridal deo kolekcije rezervisana je posebna energija vezana za simboliku bisera.

Značajno je, verujem i zanimljivo da ukratko objasnim kako se sam biser stvara, jer upravo ovaj proces važan za personifikaciju koju bridal kolekcija nosi.

Proces kreiranja bisera jeste bolan proces prilikom kojeg se parazit ili zrno peska uvuče u školjku izazivajuci bolnu iritaciju. Školjka tražeći način da eliminiše bol i samo strano telo oblaže parazita slojevima koji u konačnici dugotrajnog i bolnog procesa - kreiraju veličanstveni biser.

Ono sto je najinteresantnije da baš kao što se sitno zrno peska unutar školjke kroz bolan process transformiše u veličanstven i prelep biser, isto tako se i bol-gde ne pravimo razliku izmedju fizičke, emocionalne i duhovne dimenzije - može transformisati u snagu i ljubav.

The Pearl predstavlja putovanje duha i duše do svoje veličanstvenosti, što bi zapravo bila transformacija kroz put u najbolju verziju sebe i pročišćenje kroz ljubav u svim svojim oblicima.

Kombinovanjem svile, satena, tilova u slojevima, najfinije i pažljivo probrane čipke sa našom slojevitošću i detaljima - dizajn reflektuje svežinu, slobodu i moderni glamur. Nežni i snažni elementi su prepoznatljvi u detaljima i samoj priči kao i imenima modela, reflektujući priču koja se prožima kroz kolekciju. Džepovi koji ovim haljinama daju ležernost i slobodu, višeslojnost, lakoća materijala uz prepoznatljivu formu su nešto što je postao zastitni znak Brenda.

Deo spektra sa svojim bojama, nosi određenu simboliku, značenje i posvecen je ready-to wear delu kolekcije. Svaka boja reflektuje određenu priču, energiju, ima svoje namensko vođstvo I pažljivim odabirom svake boje i imena reflektuje moderan životni stil sa mudrošću koja otvara prostor za putovanje sa bojama kroz vekove, iz najrazlicitijih uglova.

Kombinovanje različitih materijala, te žoržet tkanja koje preovlađuje uz izbor imena, otkriva zašto ste baš tu boju odabrali kao deo lične priče o spektru.

Ono sto je novo jeste obuća koja upotpunjava ove priče. Ovog puta su to casual i bridal modeli koji se izrađuju po Vasoj narudžbini od najfinije prevrnute kože u pastelima i beloj boji.

Rad na ovoj kolekciji zaključila bih rečenicom koja je u duhu je vremena i važna za transformaciju na kolektivnom nivou, a zapisao ju je Rainer Maria Rilke:

“The future enters into us, in order to transform itself in us, long before it happens”.

Naš studio nalazi se u Novom Sadu i radi na zakazivanje.

Za svaki model možete poslati upit na sajtu www.bojanaugresic.com.


Ona je mlada diazjnerka iz Novog Sada, koja je na modnoj sceni prisutna sada već pet godina, izdvojivši se svojim radom u sferi venčanica, ali i elegantnih prefinjenih komada sa posebnom notom nežnosti.