Jednodnevna programska celina održaće se u ponedeljak 28. oktobra, a program uključuje Okrugli sto, F.fm Quick Chat i EXPO održivih brendova. 

Modna industrija je jedan od najvećih eko zagađivača. Sistem brze mode koji je danas dominantan kada je u pitanju proizvodnja odeće, preoblikovao je modnu industriju i glavni je pokretač brojnih problema:

    • Modna industrija proizvodi više štetnih gasova koji doprinose efektu staklene bašte od čitave transportne industrije

    • Na drugom je mestu kada je u pitanju zagađenje voda zbog uptrebe sintetičkih boja i brojnih hemikalija kojima se odeća tretira

    • Kako je čak 60% odeće danas od poliestera (plastike) tekstilni otpad predstavlja veliki problem na deponijama jer mu treba od 500 – 1000 godina da se razgradi

    • Radni uslovi u okviru tekstilne industrije su veoma loši, a plate nedopustivo male

Upravo zato je neophodno pričati o modnoj održivosti, kako bi se podigla svest o ovom problemu i dali predlozi za rešavanje.

Ukoliko vam je tema zanimljiva, svratite na II Dan održive mode, koji se dešava u ponedeljak, 28.10. u okviru programa ovogodišnjeg Perwoll Fashion Week-a, a na kom će se preispitati uticaj mode na ekologiju, radnu etiku i konzumerizam – sa fokusom na Srbiju, lokalnu modnu/tekstilnu industriju i regulative po kojima funkcioniše.

Program drugog Dana održive mode uključuje:

Program:

Fair Fashion Dijalog - okrugli sto o unapređenju javnih politika u Srbiji

12:00-14:00č, Privredna komora Srbije, Resavska 13

Moderatorka: Nataša Gligorijević, Centar za održivi razvoj Srbije  

F.fm Quick Chat - razgovor o modnoj održivosti u Srbiji

17:30 - 19:00č Francuski kulturni centar, Zmaj Jovina 11

Govore: Ana Ostojić, modna urednica magazina ELLE Srbija, Marija Ratković, aktivistkinja i teoretičarka, street brend DechkoTzar   

Moderatorke: Marija Radaković i Dunja Jovanović, F.fm podcast

EXPO održivih brendova - prodajni sajam lokalnih brendova

20:00 - 22:00č, Nova Iskra Dorćol, Cara Uroša 18

Učestvuju: Wholly Wear, Kota, Acid, Kokanit, Cozy Wear, SHASH, Daire, Remake, DEFI, DechkoTzar, Socks PAAR, Lovers, Milunka Clothing, PAR Theory of Two, Mikke, CherryPie, Maj Maj.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije - Udruženjem za industriju tekstila, odeće, kože i obuće organizujemo Okrugli sto: Fair Fashion Dijalog. Cilj je mapiranje izazova i prepreka sa kojima se suočava tekstilna i modna industrija u Srbiji u domenu zakonske regulative, konkurentnosti, podrške malim i srednjim preduzećima, finansijske podrške inovacijama u proizvodnji i plasmanu na tržište. Događaj će okupiti predstavnike privrede, nadležnih ministarstava, stručnjake i predstavnike akademske zajednice, kao i predstavnike medija i civilnog sektora. Doprinos okruglog stola biće formulisanje predloga praktične politike i uspostavljanje zagovaračke pozicije radi kreiranja inovativnih javnih politika i promocije novih biznis modela u cilju razvoja održive tekstilne i modne industrije u Srbiji. 

F.Fm Quick Chat je forma razgovora zamišljena tako da se panelisti smenjuju na 20 minuta i za to vreme odgovore na pitanja vezana za modnu održivost u Srbiji.

Tri relevantna gosta iz modne sfere će pričati o istoriji održive mode, lokalnim modnim medijima, hiperkonzumerizmu i odnosu domaćih dizajnera prema modnoj održivosti. F.fm Quick Chat je organizovan u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom i uz podršku brenda Garnier Bio. 

EXPO održivih brendova na jednom mestu okupiće domaće brendove koji uključuju principe održivosti u svoj dizajn i poslovanje. Brendovi su odabrani na osnovu sledećih kriterijuma: male serije proizvodnje, upotreba organskih materija, etički uslovi proizvodnje i upošljavanje lokalnih tekstilnih radnika/ca. 

Expo ima za cilj da doprinese povećanju vidljivosti domaćih modnih brendova, ali i povećanju svesti potrošača o vrednosti i prednostima lokalnih brendova i domaće proizvodnje kao vidovima održive mode i alternative fast fashion brendovima. Izložba je prodajnog karaktera.

Učesnici: SHASH, PAR Theory of Two, Wholly Wear, ACID, Daire, DEFI, DechkoTzar, Lovers, CherryPie, Mikke, Milunka Clothing, Maj Maj design, Cozy2wear, Kota, PAAR Socks, Remake, Kokanit

Ogranizatorke programa Dana održive mode: Marija Radaković i Dunja Jovanović (F.fm podcast), Nataša Gligorijević (Centar za održivi razvoj Srbije)