Američka organizacija Workers Rights Consortium nedavno je objavila izveštaj u kome je istaknuto ”nasilje i uznemiravanje na osnovu pola” koji se navodno odvijaju u tri abrike teksasa u Lesotu u Južnoj Africi. 

Sve tri abrike u vlasništvu su tajvanskog preduzeća Nien Hsing Textile Co., u čiju se klijentelu ubrajaju brendovi poput Levi Straussa, Calvina Kleina i Wranglera.

Istraga je trajala dve godine i sastojala se od razgovora sa 140 radnica. Kako je navedeno u izveštaju, mnoge žene koje rade u ovim fabrikama tvrde da su ih nadzornici, šefovi i saradnici prisilili na seksualne odnose kako bi ostale zaposlene i osigurale sebi ”povoljnije radne uslove”. U objavljenom izveštaju jedna zaposlenica tako tvrdi sledeće: “Za žene se radi o preživljavanju i ničem drugom. Ako kažete ne, nećete dobiti posao ili vaš ugovor neće biti obnovljen.”

Drugi radnik rekao je WRC-u: “Od nas se traži da lažemo u ime kompanije … Kupci su bili na lokaciji, a nadređeni su nam zapretili da ukoliko kažemo istinu o tome što se tamo stvarno događa, možemo da zaboravimo na posao.” To je takođe bio slučaj kada su spoljni revizori posetili fabrike.

Od tragedije u Rana Plazi 2013. godine, koja je odnela živote 1.138 ljudi, provedeno je nekoliko istraga životnih i radnih uslova zaposlenih u tekstilnoj industriji. Samo prošle godine, izveštaj je otkrio kako su radnici često plaćeni manje od dolara na sat, a mnogi i dalje rade duge smene u okruženju štetnom za zdravlje.

Potpredsednik održivosti Levi Straussa & Co. obavestio je Associated Press da je Nien Hsingu rečeno da maltretiranje radnika “neće biti tolerisano”, kao i da “treba da razviju plan korektivnih mera”. Levi Straussu & Co. u potpisu sporazuma o zaustavljanju seksualnog nasilja i uznemiravanja u pet fabrika u Lesotu pridružio se i Kondoor Brandsima (vlasnik Lee Jeansa i Wranglera).

Nien Hsing je od tada potpisao sporazum u kome se navodi kako se treba uspostaviti nezavisni odbor, dve ženske grupe i pet sindikata koji će provoditi zakone i pomoći u rešavanju optužbi.

“Trudimo se da osiguramo sigurno radno mesto za sve radnice u našim preduzećima i zato smo potpuno posvećeni sprovođenju ovog sporazuma odmah, sveobuhvatno i sa merljivim uspehom”, izjavio je predsednik kompanije, Richard Chen. Tekstilna i odevna industrija u Lesotu eksponencijalno raste, zemlja godišnje proizvodi 26 miliona pari farmerica, a radna snaga broji oko 38 000 ljudi.

Izvor: Elle.hr