Samo dan pre nego što je prikazala svoju najnoviju Metiers D'Art kolekciju za 2018/19 u MOMI (Metropolitan Museum of Art) luksuzna francuska kuća Chanel zvanično je najavila prestanak korišćenja krzna i životinjske kože u okviru svih svojih linija pa i couture!

U skladu sa sve snažnijim pritiscima za ekološkom proizvodnjom kao i onim koji dolaze sa adrese udruženja za zaštitu životinja, Chanel je doneo odluku da kaže "zbogom" kroko i piton koži, kao i krznu.

Kada znamo da Chanel veliki deo prihoda dobija upravo iz aksesoar linija u kojima je većina modela napravljena od kože raznih životinja, a posebno od piton i krokodilske kože, te da te torbe i cipele imaju cenu veću od 9.000 evra, moramo da pozdravimo odluku kuće koja je ipak najavila da će nastaviti da održava visoki nivo standarda i kvaliteta bez obzira na ovu odluku.

Već danas sa sajta Chanela uklonjene su sve torbe od piton kože.

"Bila je ovo odluka koja je morala da se desi. To je u vazduhu već neko vreme. Za krzno moram da kažem da se i ne sećam kada sam ga poslednji put koristio u kolekciji", izjavio je Karl Lagerfeld malo pre revije u Njujorku.

PETA je pozdravila ovaj potez Chanela i pozvala Louis Vuitton da nastavi putem luksuzne konkurentske kuće, ali i brendova Gucci, Armani, Versace i John Galliano koje su već pre Chanela povukle krzno iz sopstvene proizvodnje. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/