Čelnici luksuznog američkog modnog brenda napravili su presedan objavivši da odustaju od upotrebe vune koju apsolutno obožavaju milioni poštovaoci rada poznatog dizajnera.

Kako navode, sam proces dolaska do te vune zgrozio je kreativni tim uticajnog brenda. Naravno, njihova odluka obradovala je svetsku organizaciju za zaštitu životinja PETU. U svih 13.000 fabrika za izradu garderobe s potpisom Ralpha Laurena, istog trenutka zabranjena je upotreba moher vune. 

Moher je dlaka angorske koze i svrstava se u jedan od najstarijih tekstilnih materijala na svetu. Vlakna su veoma snažna i elastična i lako se farbaju. Ono što je upravo ovaj materijal činilo omiljenim među ljubiteljima mode jeste to što se sam materijal gotovo i ne gužva. 

Koliko će ova radikalna promena uticati na dalji rad luksuznog brenda videćemo u budućnosti. Previše je rano doneti bilo kakav zaključak o tome kako će reagovati razmaženi konzumenti budući da je zvanična odluka stupila na snagu pre svega nekoliko dana.

Svakako se uveliko ulaže novac i vreme kako bi se pronašla alternativa za vunu, baš kao što je to uradila poznata dizajnerka Stella McCartney u saradnji sa PETA organizacijom, zamenivši postojeću vuno sa  onom koja se izrađuje od vlakna kokosa pod nazivom “woocoa”.

Sigurno je da se svests ali i politika poslovanja menja, i to od trenutka kada je italijanska modna kuća Gucci javno iznela stav da prestaje sa upotrebom krzna, a čiji su primer sledili Diane Von Furstenberg, New Look, Boohoo, River Island, Primark, PrettyLittleThing, Marks & Spencer, Forever 21.

Sa nestrpljenjem očekujemo ko je sledeći. 

Tekst: Igor Jagić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/