Kada je u pitanju visoka moda, možemo samo da očekujemo spektakl! A u kolekcijama za jesen / zimu 2018.,  dve najeminentnije francuske modne kuće istakle su se određenom dozom minimalizma ili bi pak bolja reč bila svedenosti.

Bez grandioznih krojeva i načičkanih detalja, kombinacija upadljivih boja..., sve ovo ne samo da nije bilo u drugom planu, već je potpuno zanemareno što ipak nije umanjilo krajni utisak da smo ipak svedočili nečemu impresivnom.

Kada je u pitanju Chanel tvid je po običaju dominirao kolekcijom, ne samo iz razloga što je zaštitni znak kuće i neizostavan deo svake kolekcije, već i iz razloga što je u pitanju ona jesenja.

Iako su se detalji poprilično isticali na dobrom delu modela, poput dubokih izreza na dugim suknjama, te sitnih vunenih aplikacija, kolekciju nisu odlikovali grandiozni, niti bilo kakvi krojevi koje već do sada nismo videli, isti slučaj je i sa kombinacijom boja i detalja.

Ipak, favoriti su se izdvojili.

Kada je Dior u pitanju, Maria Grazia Chiuri konačno je odustala od insistiranja na feminističkim porukama, kažemo konačno - jer smo poruku shvatili, podržavamo i razumemo je, ali ukoliko stvarate modu vodeći se stalno jednom te istom inspiracijom, vrlo brzo upadate u začarni krug.

Chiuri je ovo shvatila na vreme i zadržavši izduženu ženstvenu sileutu iz prethodnih kolekcija, okrenula se najprepoznatljivijem kodu kuće - istančanom glamuru.

Minimalizam kao odlika većine modela nije sprečio da ono najbolje ipak izađe na videlo, a to su dekonstruisani i odvažni krojevi i delikatna paleta boja, spoj koji je dao možda i najprefinjeniju kolekciju u haute couture ponudi za narednu sezonu.

Ipak, iako maksimalno prefinjena, što implicira na damski i ženstveni ton, ova Diorova kolekcija nikako ne preferira klasičan ženstveni glam, već onaj sa stavom.

Zato duboki nakon italijanskoj dizajnerki koja je ovaj put bez jasnih poruka uspela da ostane dosledna svojoj ideji i inspiraciji koja joj je uostalom i donela mesto kreativnog direktora jedne od najvećih modnih kuća na svetu.

U nastavku pogledajte naše favorite sa pomenutih revija.

Krećemo sa Chanelom:

Na sledećoj stranici pogledajte favorite sa Dior revije:

PageBreak

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/