Nedelja visoke mode u Gradu svetlosti uveliko je počela početkom sedmice. Dok su se nizale revije Diora, Chanela, Vallia i ostalih kuća visoke mode, ruska dizajnerka Ulyana Sergeenko i street style zvezda Miroslava Duma našle su se u nezgodnoj situaciji koju je prouzorkovala objava rasističkog sadržaja. 

Naime, Mira Duma (32) osnivač platforme Buro247 i jedna od najuticajnijih modnih ličnosti današnjice podelila je na svom Instagram Storyju poruku koju je dobila od svoje drage prijateljice Ulyane Sergeenko za dobrodošlicu u Pariz. 

Šta se zapravo dogodilo? Kreatorka čija revija je bila zakazana na Nedelji visoke mode poslala je buket cveća dragoj prijateljici sa kratkom i spornom porukom, uz sledeći opis: "To my niggas in Paris."

Miroslava je u tom postu tagovala dizajnerku uz etikon srca.

Kratka rečenica koja implicira na crnce u negativnom kontekstu i rasizam postala je glavna tama u modnom svetu i rasprava broj 1. na svim socijalnim mrežama. Takođe, prve reakcije su došle od manekenke Naomi Campbell, koja je tagovala rusku dizajnerku iz reči: "Nadam se da ovo nije istina". 

Posle postavljanja "storija" za koju su mnogi procenili da je rasističkog sadržaja, i Ulyana Sergeenko i Miroslava Duma su podelile u utorak post izvinjenja na svojim profilima. 

Dizajnerka je istakla u opisu da se oseća užasno jer joj od jutros stižu uznemiravajuće poruke, tipa "zaslužuješ najgore u životu", "belo smeće"... Zatim je navela da je rođena u Kazakstanu, da joj je ćerka polu-Jermenka i da nikad nije delila ljude na bele i crne. Spomenula je da je Kanye West njen omiljen pevač, i da ponekad "zovemo jedni druge tako, kada želimo da izgledamo cool kao pevač. Mira je moja prijateljica, postavila je naivno pozivnicu i zaista nismo ništa loše mislile". Takođe, apelovala je da je dosta mržnje u svetu i pitala "da li možemo ovde da se zaustavimo"? 

Očekivano ili ne, izazvala je još veću lavinu razljućenih komentara : "ovo je najgore izvinjenje i ne znači ništa", "ne, ona nije rasista, jer voli Kanye West", "strašno", ""...

U međuvremenu, ovaj post je izbrisan sa profila kreatorke, pretpostavljamo zbog komentara, dok je Mira izdala samopštenje da joj je veoma žao i da "veoma poštuje ljude različitog porekla..."

Ipak, Mira je u za ovih nekoliko sati smenjena sa rukovodeće pozicije kompanije The Tot, a Nasiba Adilova kao odgovorno lice iz ove kompanije je istakla da su "šokorani Mirinim postovanjem pozivnice rasističkog sadražaja i da je smenjena sa funkcije."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/