Brojimo sitno do 2018. godine!

Međutim, pre nego otpočne nova, vreme je za mikro osvrt na sve ono što je bar u sferi mode obeležilo ovu godinu.

Koji su to dizajneri rekli "zbogom" jakim brendovima, koji momenat je bio highlight Fashion Week izdanja, koja modeling zvezda je bila vest dana saznajte u nastavku...

# Čak 5 američkih brendova napustilo je Njujoršku nedelju mode zarad Pariza

U prvoj polovini godine, pet američkih kuća - Altuzarra, Thom Browne, Proenza Schouler, Rodarte i Monique Lhuillier, objavilo je da napušta NYFW i seli svoje revije na PFW. S druge strane Rihannina linija Fenty Puma je odustala od Pariske nedelje mode zarad FW u Njujorku.

# 11 dizajnera obeležilo je modne transfere u tekućoj godini

Postalo je prilično teško upamtiti svaki raskid ugovora, prelaz iz jedne kuće u drugu i postavljanje novih dizajnera. Mi se nećemo osvrtati na one koji su otišli, već na one koji su tokom 2017. godine imali debi u nekoj od poznatih kuća: Paul Surridge je postao novi kreativni direktor Roberta Cavallia, Natacha Ramsey-Levi je došla u Chloe, Clare Waight Keller u Givenchy, Oliver Lapidus u Lanvin, Laura Kim i Fernando Garcia u Oscar de la Renta, Paul Andrew u Salavtore Ferragamo i Raf Simons u Calvin Klein.

# 9 media je zatvoreno

Bila je ovo teška godina za štampane medije. Ugašeni su Nylon, britanski Glamour i Teen Vogue, ali i digitalna izdanja poput Bullet Media i Style.com. U avgustu sačekala nas je šokantna verzija da italijanski Conde Nast zatvara četiri jaka izdanja: L'Uomo Vogue (za mušku publiku), Vogue Bambini (za dečiju modu), Vogue Sposa (za bridal trendove) i Vogue Gioiello (za nakit). 

# 7 print urednika je napustilo svoje pozicije

Pored zatvaranja velikih print i digital izdanja, tekuća godina nas je šokirala i u sferi uredništa. Svoje cenjene pozicije napustili su Cindi Leive, Graydon Carter, Robbie Myers i Nancy Gibbs iz Glamoura, Vanity Faira, Elle-a i Time magazina, svi u septembru.

Ipak najveći "exit" imala je Alexandra Shulman koja je napustila kromilo britanskog Vogue izdanja nakon 25 godina! Alexandru je nasledio prvi muški urednik izdanja -Edward Enninful. Saudijska princeza Deena Aljuhani Abdulaziz, takođe je napustila Vogue Arabia u aprilu, nakon samo dva izdanja koje je uređivala kao glavna urednica. 

# 6 novih imena je postavljeno za bitne pozicije u print i digital sferi

Natalie Massenet, osnivačica online sajta Net-a-porter postavljena je na mesto generalnog direktora u Farfetchu, dok je Yasmin Sewell, street style ikona angažovana kao potpredsednik odeljenja za stil i kreativu. Nina Garcia je zamenila Robbie Mmyers u američkom Elle-u, dok je Radhika Jones došla u Vanity Fair, a pomenuti Edward Enninful nasledio Alexandru Shulman u britanskom Vogue izdanju. Bivša dizajnerka Marc Jacobsa, Luella Bartley sada je glavna u dizajnerskom sektoru za Calvin Klein Jeans.

# 4 radnji/brendova zatvoreno

Estee Lauder je svoju skin-care liniju The Estee Edit, koja je trebala da osvoji milenijalce, zatvorio, dok je britanski brend Sibling takođe prekinuo sa radom, dve godine nakon smrti dizajnera Joe Batesa. Topshop je ugasio svoju skuplju liniju Unique, dok je pariski concept store Colette takođe zatvorio svoja vrata juče.