Dior, Balenciaga i Gucci samo su neka od moćnih imena modne industrije optuženih za čist plagijat. I dok ovde nije reč o zvaničnim, službenim optužbama s potencijalno pogubnim posledicama, ne može se poreći da je tim anonimnih ljudi uspeo da uzdrma modnu zajednicu.

Radi se o fenomenalnom Instagram profilu naziva Diet Prada, koji ima samo jedan cilj - otkriti sva potencijalna kopiranja s kojima su se modne kuće mislile izvući.

Profil sledi vrlo jednostavnu logiku - poredi dve fotografije s revije ili neke kampanje, a u opisu direktno označi sporne dizajnere.

Zanimljivo je primetiti i da se nikad ne radi o slučajevima u koje se trebate pomno zagledati ne biste li videli sličnost.

Čak naprotiv, sličnost je skoro pa uvek frapantna i više nego očigledna.

U razgovoru za VICE, anonimni je tim otkrio kako svako plagiranje danas ne mora biti svesno, budući da živimo u vremenu u kojem na dnevnoj bazi procesuiramo hiljadu informacija i fotografija, često ne znajući šta nas je za nešto inspirisalo.

izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/