Pregledali smo preko 400 kolekcija koliko ih je prikazano na ovosezonskom izdanju Fashion Weeka.

Kako izabrati onu koja je bila najbolja?

Teško. Ukusi su različiti, kao i percepcija mode ali svakako ne postoji jedan odgovor na pitanje ko je imao najbolju kolekciju, već nekoliko. Ono što je dominiralo među nama između ostalog je utisak da niko nije briljirao, niti nas ostavio bez teksta, kao i da se RTW moda toliko približila hight street modi da su nas mnogi modeli podsetili na komade s potpisom TopShopa, Zare, H&M i ostalih pristupačnih brendova.

Što je paradoks, jer upravo te kuće čekaju FW da pokupe glavne trendove i prekopiraju ključne komade. Sada kao da je obrnuto jer Saint Laurent kopira HM što je nekako poraz, zar ne?     

Njujork

Na samom otvaranju NYFW-a videli smo drugu kolekciju Rafa Simonsa za Calvin Klein. Upečatljiva kolekcija inspirisana horor filmovima izgledala je nekako neustrašivo, dok su je iz prvog reda posmatrali Lupita Nyongo, Mahershala Ali i Brooke Shields koja je veći deo revije ćaskala sa Paris Jackson.

Na pisti su se smenjivale manekenke odevene u tunika-haljine, kožne pantalone, najlon suknje u stilu 50-ih i košulje na kojima je dominirao print iz serije slika Andy Warhola DEATH and DISASTER. Pored horor momenta primetan je bio američki, kantri vajb kojim Raf pokušava da se dopadne njujorškoj sceni. Upravo na ovoj reviji debitovala je mlada Kaia Gerber koja je posle CK ponela još 17 revija.

NYFW revije koje su naišle na najbolje reakcije: Calvin Klein, Victoria Beckham, Jeremy Scott, Phillip Lim 3.1, Diane von Furstenberg, Anna Sui, Alexander Wang, Self Potrait i Coach 1941.

London

Londonski dizajneri su bili inspirisani kućnim životom domaćica iz predgrađa te smo na velikom broju revija viđali kao glavni detalj rukavice. Poseban momenat je bio na reviji Anye Hindmarch koja je promovisala kebab-box torbicu kao novi statement aksesoar.

Prvi put u poslednjih nekoliko godina Burberry je svoj čuveni tartan print iskoristio za novu kolekciju.

Modeli poput Kaie Gerber poneli su karo bluze nalik jaknama uparene sa kapama i svetlucavim minđušama šetajući ispred prvog reda u kome su sedele Kate Moss, Naomi Campbell i Glenda Jackson. Delikatna prolećna priča prepuna čipke, tila i svile sačekala nas je na reviji Simone Rocha koja je bila potpuna oda klasičnoj ženstvenosti. 

LFW revije koje su naišle na najbolje reakcije: Burberry, Simone Rocha, Marques Almeida, Christopher Kane, Erdem i JW Anderson.

Milano

Ako je Njujork ponudio sofisticiranu modu, a London kreativnost i inovaciju, onda je Milan celom FW izdanuju pružio glamur. Gucci inspirisan Elthonom Johnom je na pistu doneo taj glam-rok look koji se najviše bazirao na strukiranim kombinezonima i jaknama sa naglašenim ramenima, dodatno stilizovanim geek-chic naočarama, perlicama, biserima i prugama u duginoj boji.

Najveći momenat Milanske nedelje mode koji je ujedno bio i momenat koji ćemo pamtiti kao highlight cele FW sezone desio se na reviji Versacea. 

U čast 20 godina od smrti legendarnog Giannia Versacea na pisti su se na kraju pojavile kultne cure - Naomi, Cindy, Carla, Helena i Claudija, omiljene manekenke osnivača italijanske kuće koji je 1997. ubijen na stepenicama ispred svoje vile u Majamiju.

Prvi supermodeli koje je Gianni vinuo u samu orbitu modelinga na rime pesme Freedom podsetile su sve na slavne trenutke kada su pod ruku sa Giannijem zatvarale njegove revije. Boginje devedesetih su sada sa Donatellom prošetale milanskom pistom. Taj trenutak ovekovečili su svi prisutni a društvene mreže su se usijale od postova i komentara: Epic!   

MFW revije koje su naišle na najbolje reakcije: Prada, Gucci, Fendi, Marni, Bottega Veneta i Dolce i Gabbana.

Pariz

Ako je Milano bio epicentar glamura, onda je Pariz bio spektakl koji je sijao najjače što može.

Saint Laurent revija održana je u podnožju Ajfelove kule gde je pista imala efekat ledenog klizališta. Senzualnost je vodila Anthony Vaccarella kroz celu kolekciju u kojoj su dominirale cathchy, glam haljine spremne za disco noć izgledajući kao "disko kugla koja osijava asfalt nakon kiše".   

Clare Waight Keller je debitovala za Givenchy učinivši da francuska kuća poprimi jednu Chloe ženstvenost. Debi nije naišao na sjajne reakcije, iako su Clare iz prvog reda bodrile Julianne Moore i Cate Blanchet, dame koje redovno biraju modele ove slavne kuće.

Balenciaga je uspeo da se o njemu priča, i to zahvaljujući crocsicima s punom debelom, ravnom petom od 10 santimetara. Ružne cipele opet su uspele da se provuku kao haute couture model. One su ujedno pored Loewe patika sa šiljatim vrhom bile dva modela obuće o kojima se najviše pričalo.

Chanel je Grand Palais pretvorio u prašumu, sve sa vodopadima dajući priliku Kaiji Gerber da otvori i zatvori pariski show, dok je belgijski dizajner Dries Van Noten inspirisan koktelima u pet na pistu poslao defile dama odevenih u svilena odela i haljine, akcentujući sve modele maramama.  

PFW revije koje su najbolje ocenjene: Dries Van Noten, Balmain, Celine, Off-White, Nina Ricci, Dior, Undercover i Alexander McQueen.