Nakon više od tri meseca selekcijskog procesa stručni žiri PFI-ja, u sastavu Nambi Kezić i Mije Dropuljić te dizajnera Yuniku, Loredane Bahorić i Tea Perića, izabrao je najbolje mlade dizajnere ovogodišnjeg konkursa: Marijana Cigić, Stefan Ristić, Ivana Franjić Tušek, Dragoljub Kujundžić te autorski tim Ivana Udiljak i Anita Matijani.

U finalu 17. izdanja Portanova Fashion Incubatora finalisti će imati priliku osvojiti nagradu od 10 hiljada kuna i pozivnicu na BIPA Fashion.hr, a veliko finale održaće se 10. i 11. novembra u trgovačkom centru Portanova u Osjeku, a mi vas pobliže upoznajemo s novim talentima koje će nam Incubator otkriti.

Marijana Cigić

Marijana Cigić (25) upisala je Akademiju likovnih umetnosti u Mostaru te pohađa Callegari – italijansku školu mode i dizajna u Splitu. Bila je voditeljka ateljea, učestvovala na izložbama i vodila likovne radionice za decu.

Inspiracija za kolekciju “Chorba” njen je imaginarni svet, a pronalazi se u rečima Pabla Picassa: “Nikad nisam imao vremena tragati za nečim, kad sam god imao potrebu izraziti se, to bih uradio bez ikakvog razmišljanja, nikada nisam imao jasne odgovore na zašto i kako.”

Stefan Ristić

Stefan Ristić (21) student je Visoke tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment na smeru Dizajn tekstila i odeće u Beogradu. Modu doživljava kao umetnički izraz, a svaka kolekcija koju stvara je tematska.

Inspiraciju pronalazi u klasičnoj muzici, prirodi, arhitekturi i ritualima. Kolekcija AW17RTW, koju je pokazao na PFI-ju, podstaknuta je performansom Marine Abramović koji je nastao kao rezultat istraživanja balkanske folk kulture i može se opisati kao erotsko poigravanje s drevnim balkanskim običajima.

Stefan je, kako kaže, na osnovu kostima (balkanskih nošnji) korišćenih u performansu stvorio bazu (forme i dužina) i upotpunio ih elementima preuzetima iz kostima 17. veka (bishop rukav, rol kragna, široki pojasevi na vezanje koji ističu struk). Izbor materijala prilagođen je temi i moodboardu pa se pored neizostavnog muslina pojavljuju veštačka koža, gabarden i ovčje krzno.

Ivana Franjić Tušek

Ivana Franjić Tušek (30) u želji da se bavi modom, kulturom odevanja i dizajnom, studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smer Industrijski dizajn tekstila i odeće. Obrazovala se i za grafičku dizajnerku. Modne i ostale vrste ilustracija oduvek su joj bile najdraži oblik za beg od stvarnosti i idealan lek za nemir. Izrađuje i ilustrovane knjige za decu i odrasle, a u planu je i kolekcija odeće za decu.

Na ovogodišnjem PFI-ju predstavila se kolekcijom inspirisanom jednim odjevnim predmetom – kišnim ogrtačem (mantilom), kog je nazvala “Wrapped” što znači umotana (ugađa potrebi da se umotamo u omiljeni odevni predmet).

Dragoljub Kujundžić

Dragoljub Kujundžić (25) dolazi iz Subotice. Od detinjstva je pokazivao interes za modu, a svoj je talent brusio na konsultacijama sa slikarima, dizajnerima i ljudima iz sveta mode. Upisao je Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, smer Odevna tehnologija.

Na PFI-ju se predstavio kolekcijom “Couture Terrorism” za koju su ga inspirisale pedesete i devedesete godine prošlog veka – pedesete zbog velikih revolucija u modi i glamura koji je tada bio prisutan, a devedesete da bi kolekciji dale retro futuristički izgled. Pripreme su trajale više od godinu dana, puno je istraživao i razmišljao kako na najbolji način svoju viziju pretočiti u stvarnost.

Inspirisan globalnim problemima današnjice, tačnije terorizmom i reciklažom, kroz modu želi poslati jasnu poruku, stoga je kolekcija i dobila takvo ime. Kako Dragoljub kaže, za njega kolekcija predstavlja vid poruke koju kao mladi dizajner želi poslati svetu i učiniti ga lepšim.

Ivana Udiljak i Anita Matijanić

Ivana Udiljak (33) i Anita Matijanić (29) diplomirale su na zagrebačkom TTF-u, smer Modni dizajn, učestvovale na takmičarskim revijama i mnogim izložbama na fakultetu. Ivana i Anita čine autorski tim, a povezuje ih odeća koja nosi crtu postmodernističkog humora i istovremeno, kako kažu, znale su da je potrebno “neobičnog” streetweara koji kod većine izaziva znatiželju i podstiče na razmišljanje.

Igra, muzika i ljudi koji konstantno traže “nešto neobično” inspiracija su kolekcije “Model 8” koju su predstavile na PFI-ju. Celi proces je vrlo spontan i jednostavan. Dok su slagale portfolio, na kompjuteru su stalno tražile osmi model odnosno skicu koja bi se nekako izgubila među ostalima. Tako je kolekcija upravo po njoj dobila i ime te je suma njihove kolekcije jer se na osmom modelu nalaze gotovo svi elementi koji su raspoređeni u ostatku kolekcije.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/