Pre par dana pojavila se vest o lansiranju nove aplikacije atraktivnog i zvučnog imena Facezam (po uzoru na aplikaciju Shazam za prepoznavanje naziva pesme i izvođača) koja služi za prepoznavanje lica i navodno bi korisnicima trebala biti dostupna već ovog meseca, tačnije 21. marta.

Naime, reč je o prilično jezivoj ideji uz pomoć koje bi za svega nekoliko sekundi mogli identifikovati potpunog stranca nakon što ga prethodno, naravno, bez njegove dozvole fotogravišete.

Iako je mnogima na prvu zvučalo kao da čitaju scenario za neki naučno fantastični film koja upravo progovara o takvim i sličnim temama, to ipak nije bio slučaj jer se radilo o stvarnosti (barem smo tako živjeli u uvjerenju nekoliko dana) koja vreba iza ugla i samo čeka ne bi li nas nespremne zaskočila.  

Kako otkriva preduzetnik Jack Kenyon koji stoji iza nje, aplikacija Facezam bi tako trebala garantovati tačnost od čak 70 % jer navodno može skenirati milijardu fotografija putem facial recognition metode i to u sekundi.

Nakon čega nastalu fotografiju automatski može povezati sa profilom osobe, pazite sada, na Facebooku. 

"Korisnici Facezama će moći da identifikuju nekoga u roku od svega nekoliko sekundi. Na privatnost u javnom društvu možete zaboraviti" poručio je jasno Jack Kenyon za britanski Telegraph te dodao i istakao kako bi Facezam mogao zapravo označiti kraj anonimnosti i to u svakom smislu te reči.

Naravno, bilo je samo pitanje vremena, tačnije minuta kada će se po tom pitanju oglasiti i sam Facebook, iz čijeg su departmana odmah demonstrativno poručili kako ova aplikacija definitivno krši njihovu politiku o privatnosti, te da će učiniti sve da se plasiranje spomenute aplikacije ne dogodi.

Naravno, što se tiče moderne komunikacije uvek postoje sigurnije alternative, samim tim i aplikacije koje su posebno dizajnirane da štite privatnost svojih korisnika...

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edward Snowden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android,iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/