Hobi kupovanja couture garderobe je rezervisan samo za najbogatije na svetu - i to mahom za starije dame i pripadnice visokog društva.

Ako je verovati izvoru iz Christian Diora, prosečna starost kupaca koji kupuju visoku modu se smanjila za prosečnih "10˝godina. Nekada su glavne klijentkinje visoke mode bile žene u četrdesetim. Danas su to devojke u ranim i srednjim tridesetim.

Kada je u pitanju visoka moda radi se o kracijama napravljenim kompletno ručnim radom, te samim tim svaki komad može da dostigne cenu od stotine hiljada dolara.

Kako bi se couture majstori približili svojim konzumentima dizajneri su u svoju generalnu estetiku uključuli mlađu publiku pa je tako Chanelov "boss", Veliki Karl za miljenicu brenda i damu koja će da zatvori reviju izabrao ćerku Vanesse Paradis i Johnny Deppa, šarmantnu Lily-Rose Depp, a reviju učinio po kroju i detaljima bližom Millenijumsima birajući vedre boje i lepršave materijale.

Setimo se kako je pre nekoliko godina upravo Karl poslao na pistu modele u patikama. Upravo je taj komad učinio da se pomenuta kolekcija raspoda u rekordnom vremenu.

“U jednom momentu u prošlosti, visoka moda je bila rezervisana za majke. Danas, njihove ćerke su razvile pasiju prema ovoj vrsti ekskluzivne mode na visokom nivou,” rekao je Giorgio Armani, čuveni italijanski dizajner.

Pa ko čini taj klub dama? Donosimo vam u nastavku listu 13 žena koje su među najprivilegovanijim i koje zajedno ćine ‘Couture Club’.

Daphne Guiness (49) - direktna naslednica magnata pivske industrije Arthura Guinessa

Elena Perminova (30) - bivša manekenka i supruga ruskog bilionera Alexander Lebedeva

Becca Cason Thrash (nepoznato godište, ali više od pedeset) - supruga generalnog direktora eCorpa, Johna Thrasha 

Lynn Wyatt (81) - unuka osnivač lanca prodavnica Sakowitz

Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned (57) - druga od tri žene šeika Haman bin Khalifa Al Thani - bivši emir države Qatar

Kraljica Jordana, Raina (46) - udata za kralja istoimene države, kralja Abdullaha

Ulyanna Sergeenko (35) - supruga ruskog bilionera, stilistkinja, bloger i povremeno fotograf

Mouna Ayoub Zulu (nepoznato godište) - bivša supruga nekadašnjeg finansijskog savetnika kralja Saudijske Arabije

Susan Gutfreund ( nepoznato godište) - supruga John Gutfreunda, nekadašnji savetnik Solomon braće i najmoćniji čovek sa Wall Street-a

Suzzana Saperstein (nepoznato godište) - bivša supruga David Sapersteina, osnivača internet mreže Metro

Tatiana Sorokko (45) - supruga Serge Sorokko, biša modna urednica i manekenka

Danielle Steel (69) - američki novelista koji je zauzeo poziciju najprodavnijeg autora među živima i četvrto mesto među autorima svih vremena

Susan Casden (72) - supruga bilionera Alen Casdena

Tekst: Nemanja Lalatović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/