Na prvi spomen Irske, prvo nam pada na pamet predivna priroda, živopisni krajolici, bogata kulturološka pozadina i čuveni pabovi naravno. Mode nema ni u najavi.

 Međutim čini se da je Irska prošle godine počela da se budi. 

Kada je u pitanju moda, uvek se sve više manje vrtelo oko susedne Engleske i oči su bile uprte u London. Kad malo ovratimo film unazad jedini modni dizajner koji nam pada na pamet pri pomenu ove zemlje, jeste Philllip Treacy, koji već godinama stvara ekstravagantna šešire i najmanje je pet puta osvojio nagradu za najboljeg britanskog dizajnera modnih dodataka. 

No, sada se stvari polako ali sigurno menjaju. 

U decembru, na modnoj dodeli nagrada Irska je bila zastupljena u kategoriji najboljeg dizajnera muške, ali i ženske odjeće. Dizajner Jonathan Anderson, poreklom iz Severne Irske bio je nominovan za svoj brend J.W. Anderson, koji je prošle godine postao opšet popularan među trendseterkama širom sveta. Takođe,  bio je nominovan i u kategroji za najboljeg internacionalnog dizajnera modnih dodataka za španski brend Loewe. Bez obzira na to što nije osvojio ove nagrade, zasluženo se našao u tim kategorijama, Loewe torbe su jedne od trenutno najpopularnijih na tržištu i to nema sumnje.

foto: Instagram: jw_anderson

Dablinka Simone Rocha, imala je više sreće i osvojila je nagradu za najbolju dizajnerku ženske odeće. Rocha se na jedan način smatra i  delom irske modne dinastije, s obzirom na to da je njen otac John Rocha osvojio nagradu za britanskog dizajnera godine još 1993.

Kada su Simone za časopis Numero Magazine pitali ima li zemlja iz koje dolazi uticaja na njen rad, odgovorila je da su baš irski krajolici mnogo uticali na njen osjećaj za teksture i tkanine, baš kao i njezina ljubav u pripovedanju priča kroz modu.

"Volim kada moje kolekcije probude sećanje na određena razdoblja i mesta".

PageBreak

Iako su Anderson i Rocha postali uticajni modni dizajneri na međunarodnoj sceni, već postoji čitava generacija koja ih sledi u stopu. 

Richard Malone diplomirao je na londonskom prestižnom univerzitetu Central St. Martins škole. 2014. godine osvojio je LVMH Grand Prix stipendiju, a 2015. bio jedini modni dizajner koji je bio uključen BBC-Young Artists Day - inicijativu koja slavi najbolje umetnike koji stvaraju u Velikoj Britaniji. 

Danielle Romeril koja je takođe predstavljala kolekciju na londonskoj Nedelji mode kaže kako uvek spaja kombinacije tkanina i neobičnih tekstura, koje je "vraćaju" u njeno rodno mesto.

Nikako ne treba zaobići ni avangardnu  dizajnerku Sorchu O'Raghallaigh, čije ste kreacije mogli videtii na muzičarima poput Lady Gage, Grimesa i Kyle Minogue.

foto: Instagram: simonerocha_

Osim dizajnera tu je i mladi model Emily Butcher, koja je ekskluzivno odradila reviju i kampanju za Gucci i prošlog leta se odselila u New York kako bi gradila karijeru, a na naslovnici januarskog broja američkog izdanja časopisa Vogue, osvanula je irska glumica Ruth Negga, poznata po glavnoj ulozi u filmu "Loving". 

Činjenica je i da  moda i muzika oduvek idu ruku pod ruku, što možda najbolje  može pokazati predivna Róisín Murphy. Svoj avangardni stil odevanja, povodom izlaska novog albuma, ovaj put je poverila Garethu Pughu, Jaquemusu i Vetementsu te ponovno potvrdila da je jedna od retkih savremenih žena koja može nositi radno odelo i šešir, a istovremeno buditi estetiku Marlene Dietrich. 

foto: Instagram: richardmalone

Moda se čak infiltrirala u jedno od najuzvišenijeg tradicionalnih područja - u književnost. Krajem marta se u jednom od dablinskih dvorca održava veliki francusko-irski književni festival, a tema trodnevne manifestacija biće  upravo pripovesti iz mode, kroz različite panel diskusije, čitanja, filmske projekcije, dok će sam koncept mode kao pojavljivanja u literaturi komentarisati francuski književnici, novinari i urednici časopisa. 

Šta možemo očekivati u narednim godinama, ostaje da vidimo, ali verujemo da ćemo biti prijatno iznenađeni. 

Izvor: buro427.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/