Ukoliko ste mislili da je Vogue nemoguće odbiti i da svi njihovi projekti nailaze na bezuslovnu saradnju sa svim dizajnerima današnjice, čini se da to nije istina. Bar smo to saznali nakon što je urednica britanskog Voguea otkrila na kakve je "prepreke" naišla kada je odlučila da za zvezdu broja i naslovnice izabere Ashley Graham, možda i najpoznatijeg plus-size modela današnjice. 

Naime, kao što se da pretpostaviti - poslednju naslovnicu britanskog Voguea krasi ova 28-godišnja plus size manekenka koja se proslavila kampanjama za donji veš brenda Lane Bryant. U želji da proslavi različitost i nove tendencije koje odbijaju da plasiraju veličine xxxxxs i izgled anoreksičnih mršavica koje su kost i koža, urednica Alexandra Shulman je za januarsko izdanje izabrala raskošnu lepoticu i brinetu.

Za potrebe snimanja, Alexandra se obratila nekolicini brendova i kuća koji su stalni oglašivači i saradnici Voguea, ubeđena da će velikani mode s oduševljenjem se odazvati. Šokirana, naišla je na zid tišine i odbijanje. O tome je progovorila još u uvodniku: "Dok ceo svet radi na tome da prihvatimo različitost i pošaljemo pozitivnu poruku ženama, neke od modnih kuća idu u suprotnom i po mom mišljenju, manje mudrom smeru".

Reči hvale je imala jedino za brend Coach koji su bez pogovora poslali odeću za snimanje i u čijoj se kombinaciji Ashley pojavila na naslovnici.

Zašto nas sve ovo ne čudi? 

Možda zato što iako vam niko to neće reči javno niti zvanično, činjenica je da modna industrija PREZIRE višak kilograma i ljude koji ih imaju. Ne trpe ni onih 3-5 cm koje manekenke dobiju u bokovima za vreme praznika ili ako se nekad opuste i pojedu nešto više od par banana, salate i dvopeka dnevno.

To vam može reći bilo koja manekenka koja ide sa kastinga na kasting. Višak kilograma je neprhvatljiv. Možete da budete ok u obimu grudi, bokova ali ako ste u struku dobile i santimetar više možete da ostanete bez posla. Zato je samo jedna od 20 manekenki blagoslovena mogućnošću da jede fast food svaki dan, i to samo jer ima ludi metabolizam koji sagoreva sve, i to odmah! Ostale su na rigoroznim dijetama, izgladnjuju se i stalno mere. 

Baš zbog toga, teško je očekivati da će plus size modeli biti prihvaćeni od strane mainstream dizajnerskih brendova ili slavljeni radi svoje različitosti. Modna industrija je elitistička tvorevina s visokim estetskim zahtevima od kojih ne odstupaju već godinama. I to je strašno jer u modi sve se menja - trendovi, IT ljudi, kreativni direktori, kampanje. Sve sem mršavosti i večne trke za bokovima od 90 cm!

I to ne samo da ne prihvata plus size modele, ne prihvata ni modele afričkoameričkog porekla koji i dalje predstavljaju manjinu u odnosu na bele modele.

Niko neće danima pisati i diskutovati o broju belih modela na pisti ili još jednoj naslovnici Karlie Kloss, jer to su prirodne pojave u modi. Ali ako više od 4 afroameričke manekenke prošetaju pistom, recimo Calvina Kleina ili plus size modeli osvanu na naslovnici high end modnog magazina onda će se pookrenuti diskusija s obe strane okeana. Zašto? Jer je to presedan za industriju, anomalija u "Matrici", kako god želite.

Ali kako se čini do toga još neće doći. Slučaj Ashley Graham to dokazuje!

Izvor: Buro247.hr / Elle.rs