Prošle nedelje sam primila mejl od svog agenta ispred MC2 Model Management agencije. Sam mejl je sadržao fotku na kojoj sam pozirala podignute brade, sa natapiranom, kovrdžavom kosom, punim usnama, bez trunke šminke za jesenju Calvin Klein kampanju i poruku agencije "Stvarno smo preponosni na tebe!".

Srce je htelo da mi iskoči iz tela! Setila sam se koliko sam se u prošlosti trudila da se stopim sa masom cura koje su radile, da se prilagodim standardima modelinga - ispravljala sam kosu, nosila umetke jer mi je bilo rečeno da brendovi od cura crne puti traže da izgledaju neuhranjeno, beživotno i mršavo, kao da su sad došle iz nekog izbegličkog kampa ili kao "modeli bele puti umoćeni u čokoladu", u tom sam verovala i time sam se vodila od starta karijere, 2011. godine. Tek prošle godine sam odlučila da više ne ispravljam kosu već da šetam svoju prirodnu.

foto: Instagram / eboneedavis

Baš tog istog dana, preko Twittera sam saznala da je Alton Sterling, crnac, upucan od strane policije. Preletela sam preko komentara koji su bili puni tuge, besa, osude. Samo 24h kasnije sam opet pogledala news feed da bih saznala kako je još jedan muškarac crne puti ubijen.   

Tek tada sam postala svesna koliko je ne samo za mene, već sve modele crni puti bitna ova Calvin Klein slika. Svi mi koji radimo u kreativnoj industriji imamo neku odgovornost i obavezu da šaljemo poruku svetu. Mi oblikujemo društvo preko mode koja diktira i predstavlja vrata u svet koji je prelep i prihvatljiv. 

Svake godine, posebno za vreme Fashion weeka, osećam se nekako loše i tužno unutar mode. Tu je razočaravajuć broj crnih modela koji učestvuju (samo 10% modela crne puti šeta na FW) kao i broj šminkera koji su završili kurseve za šminkanje tamnog, obojenog tena. Najgore je što ne možemo ništa da uradimo povodom toga sem da sedimo u tišini plašeći se da nas neko ne prozove "divom" dok nam na kožu stavljaju tone i tone belog pudera ne bi li naše lice učinili što beljim.

Ništa se nije promenilo iako živimo u 21. veku. I dalje imate sistematski rasizam koji je počeo od perioda robova i dan danas uslovljava da osobe crne puti pre budu brutalno i nevino ubijene nego bilo koje druge puti. Ko može još više da doprinese haosu? Svet reklama, modna industrija i beauty svet.

Moramo da se povežemo sa ljudima i neutrališemo ovaj jaz okruživši se kulturom ljudi koji nisu samo belci. Umesto stereotipa moramo da proizvodimo pozitivno razmišljanje. Moj savet šminkerima: morate da naučite nove tehnike! Moj savet modelima: koristite svoje platforme da srušite barijere i učinite pravu stvar. Najvažnija stvar? Volite ljude bez obzira na boju njihove puti! Volite ih onoliko koliko volite njihovu muziku, kulturu. Jer dok to ne uradite, društvo će nastaviti da stavlja barijere između nas, odvaja nas, klasifikuje i napada.    

Vreme za promenu je SADA!