Juče nas je pred kraj dana sačekala dugoočekivana vest da je Diorova potraga za novim kreativnim direktorom gotova. Svi svetski mediji su preneli vest da je Valentinov ko-dizajner Maria Grazia Chiuri naslednik Rafa Simonsa.

Maria će kako je planirano na to mesto zasesti nakon couture revija u julu, a njen dojučerašnji kolega i najverniji saradnik, Pierpaolo Piccioli, ostaje u italijanskoj kući.

Ukoliko se ova vest pokaže kao tačna, Maria će biti prva žena na čelu Diorove kreative u istoriji brenda!  

Maria Grazia Chiuri nasleđuje Rafa Simonsa koji je modnu kuću Dior napustio u oktobru 2015. Italijanska dizajnerka je u Valentino došla 2007. godine kada je u penziju sa čela slavnog brenda otišao njen osnivač, kultni Valentino Garavani. Pierpaolo i Maria su od tada samo dobijali pohvale za svoje romantične, senzualne kreacije ispirisane mitologijom, svetom bajki i antičkim motivima.  

Iako Dior još uvek nije zvanično potvrdio ovu vest, većina medija najavljuje kako ćemo Marijinu poslednju kolekciju za Valentino videti već uskoro u julu kada je na programu prezentacija couture kolekcija. 

U međuvremenu, mi vam donosimo nekoliko činjenica koje niste znali o Mariji...

Uzda se u timski rad!

“Ne volim da se oslonim samo na sebe i da radim solo," izjavila je Chiuri za magazin W pre dve godine. I to njena dosadašnja karijera potvrđuje. Maria već dve decenije radi usko sa Picciolijem. 1989. godine pozvala ga je da sa njom radi u Fendiju, a samo deceniju kasnije, duo je počeo da radi u Valentinu, prvo na čelu Aksesoara, a zatim na čelu svih linija nakon što je Garavani otišao. 

Ima rimsko poreklo

Iako je glavni atelje Valentina smešten u Parizu, Chiuri živi već godinama u Rimu sa mužem i dvoje dece. Maria je zajedno sa Picciolijem studirala dizajn u Rimu, svom rodnom gradu u kom je za Fall 2015 priredila nezaboravnu reviju. Marijina neostvarena želja? Da otvori couture školu u srcu Rima.   

Definicija njenog stila:

Za premijeru filma Zoolander 2 početkom godine, Maria se ofarbala u pink, ali pre toga se čvrsto držala platinastoplave boje, all black izdanja, fetiša u vidu kimona i prstenja. 

Ne plaši se novih početaka

Od kada je preuzela od Garavanija kreativu sa Picciolijem, Maria je imala poštovanje prema nasleđu kuće – crvenu boju je ostavila istoriji – ali je zato unela novi romantizam i ženstvenost u Valentinove kreacije dizajnirajući skupocene, elegantne haljine dubokih kragni i psihodeličnog printa.

Voli da se zabavalja i modu predstavlja kroz prizmu zabave!

Chiuri je angažovala street style umetnike da osmisle masivan mural Wonder Woman žene za Valentino a svi pamte kako su se na njihovoj reviji pojavili Ben Stiller i Owen Wilson odeveni u kreacije Valentina koje će njihovi Zoolander likovi nositi u filmu.

Obožava ples

Chiuri i Piccioli su sarađivali sa Sofijom Coppolom na njenom "operskom" debiju u Rimu prošli mesec, kreirajući kostime za Verdijevu famoznu i raskošnu Traviatu a samo nekoliko meseci kasnije u okviru jesenje kolekcije su svima jasno stavili do znanja da im je za inspriaciju poslužio film "Black Swan", odnosno možda i najslavnije baletsko delo "Lake Swan".   

Najbolje joj leži couture moda

Chiuri i Piccioli nisu samo bili zaduženi za RTW kolekcije već i za couture koji su usavršili do maksimuma kreirajući prekrasne, veličanstvene haljine radeći usko sa najboljim Valentinovim krojačima.. Čak su probali i couture denim da razviju.

Maria zna kako da poveća profit kuće u kojoj radi 

Od kada su na čelu kreative Valentina, Chiuri i Piccioli su samo povećali profit italijanske kuće. Samo ove godine, kuća je zaradila jednu milijardu, dve godine pre nego je planirano i očekivano! 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija