Našem timu mesec je počeo jednom sasvim posebnom razglednicom, u sanduče nam je stigao editorijal koji su ekskluzivno za srpsko izdanje magazina ELLE zajedničkim snagama uradile majka i ćerka, Verica Rakočević i Milena Rakočević.

Svaka od fotografija već na prvi pogled otkriva snažnu inspiraciju boho stilom, beskompromisnu slobodu i eleganciju luksuznih materijala kao protivtežu. Prepoznatljive scene „Velike jabuke“ bile su odlične kulise za modnu priču za koju su korišćeni modeli iz Veričine kolekcije Freedom of memories za jesen-zimu 2015/16.

„Kolekcija je inspirisana boho stilom i hipi pokretom kao sinonimima za slobodu i namenjena je svima koji vole opušten način života i oblačenja, sa mešavinom etno detalja... Obogaćena je i krznom i resama koje joj daju dozu ležerne ekstravagancije“, objašnjava Verica.

Umetnost nasuprot trendovima 

Modna dizajnerka svoju maštu pretače u kreacije svaki put iznova se igrajući pomalo romantičnim formama kojima izborom materijala skoro bez izuzetka dodaje momenat raskoši.

U njenom radu dominiraju haljine kao odevni predmet kroz koji se najkreativnije izražavala trudeći se da to bude sinonim za VR brend. Senzibilitet žene viđen njenim očima varira od romantike do blage erotike kroz muslin svilu koja je preovlađuje u haljinama koje dizajnira. 

Verica studiozno pristupa svakoj sezoni, prateći trendove samo usput jer prema njima nema nimalo blagonaklon odnos: „Individualnost je nešto što vas izdvaja iz mase, ali to nikako ne znači da ne morate biti u toku sa tendencijama. U ovoj modno neuređenoj sredini mi smo pošteđeni principijelnosti kada je reč o tendencijama iz prostog razloga što ozbiljna modna produkcija ne postoji. To nikako nije krivica dizajnera, nego sistema koji još nije shvatio ogroman profitabilni efekat mode.“

Rakočevićeva je pronašla prednost u haosu srpske modne scene i umesto da se donkihotovski bori sa trendovima i tendencijama, ispituje granice svoje mašte suprostavljajući je često ličnostima iz istorije koje koristi kao okosnicu svog rada. Jake i zanimljive žene predstavljaju inspiraciju i početni inpuls u kreiranju i do sada je prikazala uspešne kolekcije inspirisane Fridaom Khalo, Isadoraom Duncan, Coco Chanel, Louom Saloméom, Čučuk Stanom... Njihov specifični stil i karakter Verica transformiše kroz formu prodirući duboku u suštinu karaktera svake od njih.

Tri decenije na sceni

Čini se da Rakočevićevoj nikada nije dosadno kada je reč o modnom stvaralaštvu, više od trideset godina ona je aktivno prisutna na domaćoj sceni često praveći izlete u različite stilove i epohe, ali takođe igrajući se i sa načinima prezentacije, njena publika navikla je da svaki put od nje očekuje nešto novo i zanimljivo. „Trajanje je jedna od glavnih potvrda da to što radite ima smisla, a ključ je u tome da u svakom trenutku budete svesni koliko toga još ne znate i to vas zapravo tera da istražujete, učite i napredujete. Uvek sam bez kompleksa sama sebi priznavala da nešto ne znam i trudila se da to prevaziđem i naučim. Bavljenje modom zahteva da idete u korak sa vremenom da i nijednog trenutka ne dozvolite da vas ono pregazi. Osim toga, principijelno sam se držala stava kako moram da radim sa kvalitetnim materijalima, trudila se da izrada bude savršena i verno negovala svoje klijente. Ono što mi je, takođe, svih ovih godina bilo važno jeste to da svaka nova kolekcija mora da bude barem malo bolja od prethodne kao i način na koji sam iste prezentovala. Trudila sam se i da, koristeći medijsku prisutnost, pomerim neke granice kako u načinu rada tako i u načinu na koji predstavljam svoj rad. Podrška mladim kolegama u onoj meri u kojoj ja to mogu uvek mi je bila jako važna“, poentira Verica.

Mašta kao pokretač

Nismo mogli da se ne zapitamo šta nju posle toliko godina i nebrojeno kolekcija u ovoj modnoj klimi vuče napred, objašnjava: „Moja velika privilegija je to što sa svojih 67 godina maštam o budućnosti u poslu i životu. Znam da su šanse male da se kao, na primer, Karl Lagerfeld  poklanjam pred svetskom publikom, ali sigurno mogu da realizujem ideje na kojima radim, iskoristim svoju neiscrpnu energiju i negujem kreativnu strast. Dizajn mane pretvara u vrline, čini svet lepšim i doprinosi ‚nepodnošljivoj lakoći postojanja’. Male ideje menjaju svet, i kao što kaže Tijana Drndarski u jednom svom tekstu: ‚Ovo je vreme u kom je mašta u modi, pa su nam snovi neophodni.’“

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija