Burberry, J.Crew i Rodarte... da li ste se ikad zapitali zašto se ovi brendovi zovu baš tako. 

Naime, većina ovih brendova imaju vrlo zanimljive priče o nastanku njihovih imena po kojima su poznati širom sveta. U nastavku vam donosimo te fascinatne priče...

Rodarte

Kate i Laura Mulleavy koje stoje iza brenda Rodarte su svom poznatom modnom brendu dale ime po devojačkom prezimenu njihove majke.

ASOS

Brend ASOS je dobio ime po engleskoj skraćenici "as seen on screen", koja u bukvalnom prevodu znači "kao što se vidi na ekranu". Ovaj naziv je nastao usled činjenice da je ovaj brend bio namenjen široj masi ljudi koji su želeli da budu obučeni kao poznate ličnosti. Korisnici ovog brenda su brzo usvojili ovu skraćenicu, što je zaposlenima u kompaniji bila inspiracija da promene ime u ASOS. Ova promena imena je brendu donela dosta uspeha na duge staze i danas pogotovo u Americi ASOS se smatra jednim od najboljih i najpoznatijih brendova.

Rag & Bone

Ova modna marka poznata je po skinny farmericama koje obožavaju sve IT devojke i get-up linijom jeansa koja svakoj ženi zadnjicu oblikuje i učini božanstvenom, ali značenje njegovog imena je pomalo neočekivano. Naime, dizajneri Marcus Wainwright i David Neville su ime brendu dali po "rag-and-bone" čoveku koji je putovao po susedstvu u potrazi za starim drvima, starim gvožđem i odbačenim komadima nameštaja. Ova modna kuća odaje počast svim ljudima koji su pre sto i nešto godina radili ovaj posao.

Phillip Lim 3.1

Inspiracija za ovaj bred došla je od Limovog poslovnog partnera Wen Zhou. Phillip i Wen, stvorili su ovaj poznati brend kada su obojica imali po 31 godinu pa je brendu dodato u imenu 3.1.

Acne Studios ("Ambition to Create Novel Expressions")

Sjajan konceptualni brend iz Stokholma, Acne Studios, osnovao je Jonny Johansson 1996.

Naime, Jonny je izborom imena za svoju modnu kuću, želeo da iazazove negativnu konotaciju, međutim, to je postalo prilično kul. "Acne" je prvobitno bio ogranak kompanije ACNE, kreativnog preduzeća koji je bio fokusiran na grafičkom dizajnu, filmu, proizvodnji i reklamiranju. Danas, kontrastni elementi u dizajnu, akcenat na detaljima, neobični oblici i eklektična upotreba inovativnih materijala su obeležja Acne krpica.

Alice + Olivia

Brend Alice + Olivia osnovan je od strane studenkinja Stacey Bendet i Rebecce Matchett, koje su se upoznale na Univerzitetu Pensilvanije 2002. godine kada su bile zajedno na klasi. Stacey i Rebecca su odlučile da ovaj brend dobije ime po njihovim majkama, Alice i Olivia. Međutim, Matchett je napustila kompaniju godinu dana nakon toga, a brend je promenio ime u Alice + Olivia koji je kreiran od strane Stacey Bendet.

BCBG Max Azria

Ime ove modne kuće deli se u dva dela. Prvi deo BCBG odnosi se na pariski sleng "Bon chic, bon genre" što u prevodu znači "Dobar stil, dobar stav", a drugi deo imena pripada osnivaču Max Azrie koji je svoju priču započeo davne 1989. godine. Ovaj naziv ima za cilj da spoji evropsku sofisticiranost i američki duh.

Burberry

"Burberry" je bilo originalno ime od samog osnivanja prve radnje 1856. godine koju je u Londonu otvorio osnivač brenda Thomas Burberry. Posle nekog vremena, kompanija je promenila naziv u "Burberry’s" zato sto su kupci mislili da je to “Burberry’s” London. Ali, 1998. godine kompanija je vratila ime u "Burberry" iz marketinških razloga.

J. Crew

"J. Craw", ovaj naziv je izabran iz čiste estetike. Osnivač ovog brenda voleo da vesla, pa iz tog razloga odlučio da reč "Crew", što u prevodu znači "posada" nađe u imenu njegove kompanije. Takođe, on je mislio da slovo "J" ide lepo ispred reči posade i tako je nastalo ime ovog brenda.

Elizabeth and James

"Elisabeth and James" dodatak je velikom modnom carstvu sestara Olsen. Ova pristupačna linija posvećena je njihovoj mlađoj sestri Elisabeth i mlađem bratu Jamesu, a potpisuju ga poznate glumice i dizajnerke sestre Mary-Kate i Ashley Olsen. Brend je osnovan 2007. godine.

Miu Miu

Modna kuća Miu Miu je u vlašnistvu Miuccie Prade od samog osnivanja 1913. godine još kada je počela sa prodajom kožne galanterije pod nazivom "Fratelli Prada". Kada je modnu kuću od Maria Prade preuzela ćerka Miuccie okrenuvši novi list ove sestrinske firme, liniju je preimenovala u "Miu Miu" po svom nadimku iz detinjstva.

Ralph Lauren

Jeste li znali da je originalno prezime Ralpha Laurena zapravo Lifshitz? Ova promena prezimena jedna je od najpoznatijih promena u modnoj istoriji jer je jednog dana kada je Ralph imao 16 godina, jedna elegantna Amerikanka nadahnula Ralpha da svoju modnu kuću nazove ipak Ralph Lauren.

Tiffany & Co.

Originalno ime kompanije na početku je bilo "Tiffany, Young, and Ellis." Međutim, kada je Charles Tiffany stavio čvrst akcenat na nakit 1853. godine, kompanija je proneila ime u "Tiffany & Company."

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija

Tekst priredila: Katarina Vasiljević