Možda vam je promaklo, ali ako se malo dublje udubite u aksesoare francuske kuće primetićete da jedan motiv dominira na Chanelovim modnim detaljima, ali i odeći i luksuznom nakitu - cvet kamelije!

Sam Karl je svojevremeno američkom Vogue u jednom intervju izjavio kako su simboli Chanela - tvid kostim, mala crna haljina, dvobojne baletanke i kamelija, to egzotično i otmeno cveće. 

Ali kako je baš kamelija postala jedan od prepoznatljivih simbola slavnog francuskog brenda, ako ne i najpoznatije modne kuće na svetu? 

Coco i kamelija

Coco Chanel se prvi put zaljubila u ovaj cvet čitajući roman Alexandre Dumasa "Dama sa kamelijama", kultno delo u kome heroina stalno nosi cvet bele kamelije, ne bi li pokazala svetu čistoću svoje duše.

Coco je inspirisana ovim romanom počela da nosi takođe cvet kamelije često kao ukras na svojim kostimima iako cvet nije uvrstila u ključne note svog legendarnog parfema, no. 5.  

Kamelija je već tada bila pod uticajem istočnjačke kulture cvet koji se asocirao sa besmrtnošću i čistoćom, dok su budisti smatrali kako tera loše duhove i negativne misli.

Koliku je ljubav prema kameliji delila Coco najbolje ilustruje njen privatni apartman u Rue Cambron ulici - motivi kamelije se nalaze na tapetama, lusteru i prelepoj tapiseriji koja krasi imponzantni paravan. 

Da ne spominjemo kako je od dvadesetih godina prošlog veka, Coco motiv kamelije aplicirala na male crne haljine, bluze, kostime ali i cipele. 

foto: Chanel

Chanel i kamelija danas

Iako nas je Coco odavno napustila, Karl je očuvao i ovo nasleđe te kamelija nije izgubljen motiv na Chanelovim kreacijama. Maison Lemarié, atelje u vlasništvu Chanela koji radi unikatne kreacije za haute couture još uvek za poznatu francusku kuću dizajnira prelepe kamelije od tkanina i kristala koje se ušivaju na haljine, tvid kostime, bluze. Sam proces pravljenja jedne kamelije traje u proseku 40 minuta...

Slični samo kožni motivi nalaze se na Chanelovim torbama, novčanicima, naočarama, a najpoznatija kombinacija Chanela i kamelije je dekadentna kolekcija nakita koja nosi naziv upravo Camélia i obuhvata 72 prelepa komada.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija