"Fashion fades, style is eternal.”

Ovo je jedan od legendarnih citata velikog francuskog kreatora koji je poslužio za naziv zanimljive i obimne izložbe koja je posvećena kreacijama Yvesa Sainta Laurenta!

Od kultnih Mondirianovih haljina preko originalnih smokinga, prva velika britanska izložba na kojoj će biti prikazana retrospektiva legendarne mode francuskog dizajnera će obuhvatiti preko 50 kreacija YSL-a koje će svi zainteresovani posetioci moći da posete do 25. oktorba u londonskom muzeju The Bowes Museum.

Ovaj relativno nepoznat muzej je do sada bio redovan dom modnim izložbama usled odličnog prostora koji predstavlja savršenu scenografiju za mdone kostime i aksesoare. Do sada je u ovom muzeju bila retrospektiva cipela s potpisom Vivienne Westwood, zatim šešira Stephena Jonesa, kao i Henry Poolea i Laure Ashley.

Kompletnu postavku je zajedno sa muzejom organizovala fondacija Pierre Bergé-Yves Saint Laurent u čijem posedu je većina legendarnih kostima poznatog kreatora među kojima su i kreacije koje je YSL radio dok je bio kreativni direktor Diora.

foto: Profimedia

Čovek koji je osmislio veliki broj ready-to-wear modela koje volimo ( trenč, ukrojena odela i kombinezon, su samo nekolicina modela koje obožavamo) iza sebe je ostavio raskošnu arhivu. Mi vam donosimo 5 modela koje mislimo da bi svaka osoba koja poseti izložbu morala da pogleda...

Ruska kolekcija 

Yves Saint Laurent je kreiarjući ovu kolekciju bio inspirisan kostimima koje su nosuli baletani Ruskog baletskog asambla pod vođstvom Sergeija Diaghileva. Pomenuta kolekcija iz 1976. godine se smatra jednom od najvećih i najboljih kolekcija u istoriji mode. 

Mondrijan haljine

Prva prava fuzija mode i umetnosti se desila 1965. godine kada je Yves Saint Laurent predstavio šest koktel, mini haljina svojoj publici koja je do tada navikla na njegove raskošne kreacije visoke mode. Predstavljanje ovih haljina je izazvalo mali potres na modnom svetu. Kompletan auditorijum nije znao čemu pre da se divi: savršenom, preciznom kroju, smelom kombinacijom boja koje su u okviru color blockinga odskakale od svega što je do tada postojalo ili samoj ideji da telo može da bude platno... 

Prvo ‘Le Smoking’ odelo 

Ahh Le Smoking! Dragoceno nasleđe koje nam je ostavio Yves Saint Laurent je bio momenat kada je kreator odlučio da je vreme da muški kroj bude deo ženske mode (1966.) Kako nikome nije palo na pamet da uradi nešto slično?

foto: Profimedia

Safari jakna 

Yves je takođe prvi dizajner koji je odlučio da military elemente poput vojničke jakne uvede u ready-to-wear kolekcije. YSL je debitovao sa safari jaknom samo dve godine nakon odela (1968). Efektan model je tada nosila muza kreatora, manekenka Veruschka. Koliko ste kopija ove khaki jakne videli od tada? Milion? 

Kombinezon 

Te iste godine, Saint Laurent nam je podario još jedan nezaboravni komad: kombinezon. Danas ovaj model spada u ključne komade leta, model koji možete da nosite u bilo kojoj prilici što je bio dodatni dokaz Laurentovog umeća da osmišljava večne komade.

Da, stil je onaj koji traje i na tome smo vam gospodine Saint Laurentu do neba zahvalniiii.