"Ovo je nova renesansa."

Pierpaolo Piccioli je u razgovoru sa italijanskim medijima danas najnoviju kolekciju modne kuće Valentino opisao "novom renesansom".

Međutim, nova renesansa traje od samog dolaska Pierpaola i Marije na čelo kreativnog vrha italijanske kuće. Oni su ti koji su Valentinovoj romantici i eleganciji dali novo poglavlje, novu prefinjenost učinivši italijanski brend jednim od najpopularnijih, najomiljenijih brendova na svetu.

Tome je najviše doprinelo okretanje ka antičkoj kulturi, modi, onoj eteričnim rimskim kostimima koje su nosile plemkinje. Uz pomoć tih elemenata, detalja Valntinova odeća je dobila jednu otmenu, a istovremeno romantičnu notu u koju su se svi redom zaljubili počev od nas.

Najnovija kolekcija Coture Fall 2015 koju je brend prikazao na Alta Modi u Rimu, tačnije na prelepom trgu Piazza Mignanelii, gde se nalazi sedište brenda i najnoviji butik brenda je posvećena Rimu, italijanskim korenima. 

“Danas sve ima taj globalni momenat. Mi mislimo da je itekako bitno da ostanemo 'lokalni'. Zato smo želeli da reviju prikažemo u Rimu, u srcu Italije, gde je naš identitet. Rim je grad iz kog crpimo neverovatnu energiju, inspiraciju za naše romantične couture kreacije. U kolekciji dominiraju i oni pređašnji elementi paganskog, pročišćenog, skoro pa manastirskog života, ali odeveni u raskošan til, čipku i šifon. Od kroja opet tu je A forma, haljine nalik odorama i ogrtačima."

Boje su zagasite, mistične. Otmene, ali tamne, nekako divlje: tu su nijanse tamnoljubičaste, zatim boja karamele, kestena, zlata, i redovne nijanse modroplave i boje višnje. Od obuće dominiraju rimljanke, dok se kao lajt motiv kolekcije provlači zlatni vez.