Moda koja provocira i izaziva talas komentara svojom bizarnošću i inovativnošću, oduvek je imala svoje mesto pod suncem u britanskoj prestonici koja je uvek promovisala i pomagala talentovane, mlade kreatore koji požele da prezentuju neku drugu modnu priču od aktuelne, komercijalne.

Jedan od dizajnera koji od starta karijere izaziva kontroverzu je naš Marko Mitanovski koji je juče na LFW-u prikazao svoju najnoviju kolekciju od lateksa i kože, inspirisanu skeletom reptila i motivima iz prirode i to na modelima koji su tokom cele revije imali lica obojena u crnu boju koja je još više pojačala dramatičnost samih kreacija.  

Veliku pažnju svih prisutnih su privukli čarobni modni dodaci, posebno dizajniran nakit, ali i same kreacije koje su nastale u saradnji sa vajarom, koji je kostimima udahnuo gotovo arheološku preciznost. Međutim, kada se malo podrobnije analiziraju, uočava se snažan uticaj arhitekture i istorijskih kostima renesanse i viktorijanske ere, što ukazuje na njegov neiscrpan stvaralački potencijal i opsežno znanje koje primenjuje kada se bavi temama koje ne pripadaju svetu mode.

Poslednji model je nalik belim venčanicama koje po tradiciji zatvaraju veliki broj revija, bio obučen u beli kostim moćnog kroja punog nitni s podignutom, četvrtastom kragnom (lice obojeno u belu boju). Perfect for Gaga?

U razgovoru za Daily Mail, Marko je na pitanje zašto je bojio lica modela u crnu boju odgovorio da je njegova omiljena boja upravo crna, a da je sama kolekcija svojevrsna proslava života, na neki čudan način.

"Ne bih rekao da je mračna. Mistična da, jer se bavi nekim neopipljivim formama i svetovima, ali nikako nije negativna." 

Kolekciju su obeležili avangardni kostimi i crna boja, dok je poslednji model bio stilizovan u beličastu kreaciju punu nitni, kao kontrast jednom dramatičnom modnom krešendu koji je privukao pažnju svih britanskih medija....