Bilo je dovoljno da juče ispratite Instagram profil Suzy Menkes pa da shvatite da je debitantska kolekcija velikog Galliana uspela!

Od hvalospeva na račun "arhitektonskog" sečenja, do kontrasta u teksturi, proporciji, boji, do izjave slavne Kate Moss "da joj zbog ove kolekcije trnci prolaze kroz glavu", Suzy Menkes je sve nas koji smo reviju pratili van Engleske, nestrpljivi da vidimo šta nam je John spremio za prvu MMM kolekciju, bila prvi izvor informacija o kolekciji. Ona je, kao i mi, konstatovala da je Maison Martin Margiela bio savršen izbor za "posrnulog" dizajnera koji nije stvarao od kada je dobio otkaz u Christian Dioru, pre tri godine.

Legendarni dizajner je uspeo da iskombinuje divlje, neukrotive krojeve sa prelepim materijalim i detaljima, stvarajući jednu magiju sa maskom, maskom seksepilne provokacije koja nas je u nekim momentima podsetila na najbolja dela Alexandera McQueena, ali ipak bio je to John Galliano u svom najvećem stilu!   

Početak je bio rezervisan za ekstravagantne, "paučinaste" modele koji kao da su zakoračili na pistu iz neke groteksne bajke, sve sa oversize kaputima s dubokim džepovima, aplikacijama nalik plastičnim bubama, crno-belim hulahopkama i slamom u kosi. Posebno je bio moćan izlazak manekenke Lexi Boling u vrtoglavim platformama, smokingu i veličanstvenom kaputu. Svedena Cruela de Vil iz 21. veka!

Međutim, wow momenat je usledio posle Lexi kada se pojavila Vanessa Moody u sličnom kaputu koji je Galliano ovoga puta stilizovao sa teksas šortsem i svetlucavim topom. Sooo 90s, a opet tako nosivo, haute couture i amaziiing! Iako je tu bilo dosta Alexander McQueen momenta, videli smo i malo Jean Paul Gaultiera, pogotovo u izdanjima sa šeširom.

Ali sve sa pečatom Galliana koji je veliki broj modela stilizovao u raskošne maske i ukrase za glavu, podsetivši nas na Kanye Westa. Asimetrija je domirala, kao i igra sa proporcijama, ali umerema. Kraj je pripao crvenoj seriji koja je zatvorena spektakularnom red blooded kraljicom koja je "krunisala" povratak velikog Galliana!

Naravno, ne treba da vam spominjemo da su svi zaplakali kada se dizajner pojavio na kraju revije, obučen u beli mantil koji predstavlja uniformu u Martin Margiela ateljeu.