Nicolas the Great

Bila je ovo njegova godina u kojoj je debitovao na čelu kreativnog direktora modne kuće Louis Vuitton. I nije razočarao.

Genijalni Nicolas je opravdao odluku čelnika prestižne francuske kuće već u martu kada smo imali prilike da vidimo njegovu debitantsku kolekciju za LV u kojoj je intepretirao sedamdesete sa tim kul gang vajbom, kreirajući mahom kožne modele.

Isto „wow“ momenat nam je servirao u prolećnoj kolekciji kada je manekenke obukao u klasične bele majice i jeans. Good job, Nicolas!

Odlazak velikana

Bila je ovo i godina u kojoj nas je u svojoj 82. godini napustio Oscar de la Renta nakon teške borbe sa rakom. Ceo modni svet se od njega oprostio sa osećajem da nas je napustio jedini i pravi džentlmen modne industrije koji je nalik odeći koju je kreirao bio magičan, jedinstven. Nedostajaćeš nam.

Kim Kardashian je postala modna ikona

Da, da. Klimavo je to još, ali činjenica. Rijaliti zvezda i supruga Kanye Westa je osvojila srca mnogih urednika, modnih dizajnera i zaljubljenika u modu nakon što se i kičaste rijaliti zvezde transformisala u ženu od stila koja nosi Givenchy, Celine i druge probrane modne marke, ali u daleko svedenijem i elegantnijem stilu.

Lupita, The Queen

Možda nije pripadnica plave krvi, ali zato je kraljica u srcima mnogih. Osvojila nas je na startu godine kada se pojavila u čarobnoj, plavičastoj Pradinoj haljini, da bi potom  stilski dominirala na svakom narednom eventu. Prava lady crvenog tepiha!

Revija godine!

Čak i kada bi nas svi dizajneri razočarali i umrtvili, sigurni smo da bi se Karl potrudio da nam priredi show na showima, jer u modnoj industriji, on je Kralj, ali i glavni zabavljač! Samo Karlu Velikom bi palo na pamet da svoju reviju smesti u scenografiji supermarketa, tako da su manekenke šetale između nepreglednih polica hrane. Hvala mu na fantastičnim revijama koje nam je priredio tokom cele godine!

Povratak sedamdesetih

Iako ih niko nije otpisao, 70te godine prošlog veka su se vratile na velika vrata i to zahvaljujući večini modnih dizajnera koji su u svojim prolećnim kolekcijama kao glavnu inspiraciju uzeli upravo ovu famoznu dekadu u kojoj je dominirala natapirana kosa, smokey eye look, zvoncare, tunike, cvetni dezen  i rese. Među najboljim kolekcijama su sigurno bile one s potpisom Guccia, Michael Korsa, Louis Vuittona i Prade. Vreme je za boemski glamur.

#Normcore!

Klasičan jeans, obične majice, donji deo trenerke, karo dezen, teksas, crna... Ova godina je pripala minimalističnom oblačenju kada je masa odlučila da prigrli praktičnu modu. Ovaj pokret je bio odgovor na sve učestalije šarenilo i ekstravagantan ready-to-wear look koji je bio upečatljiv u poslednjih nekoliko sezona.

Kendall dominacija!

Ako je ovo prema mnogim brojkama bila godina u kojoj je dominirala njena sestra, onda možemo da u svetu modelinga, proglasimu nju, Kendall Jenner za top manekenku koja je konstantno od momenta kada se u februaru pojavila na reviji Marca Jacobsa bila u centru pažnje celokupne modne javnosti. Samo devet meseci kasnije Kendall je potpisala ugovor za Estee Lauder. Šta kažete na taj Kardashian efekat?

Instagram, top mreža za fashioniste!

Kakav fejs,  tviter i pinterest! Glavne modne vesti su se prvo objavljivale na Instagramu pa tek onda na modnim portalima. Tako smo prvo na Instagramu mogli da vidimo teaser za Chanelov film, kao i ko su zvezde Burberry kampanje za najnoviji parfem, ali i saznanje da je mala Jenner novo lice Estee Laudera.

Najupečatljiviji intro neke zvezde: Rihanna!

Diva sa Barbadosa je ukrala show na ovogodišnjoj dodeli CFDA nagrada kada se pojavila u providnoj, cvetlucavoj haljini do poda ispod koje nije nosila ništa! Ili da budemo precizniji: nude haljina opšivena sa 230 000 swarovski kristala je ukrala show!

Saradnja godine: Wang za H&M

Čim je najavljena, izazvala je mali potres na modnom sazvežđu i nestrpljenje svih zaljuđenika u modu da saznaju konačni rezultat! A kada je revija konačno puštena u prodaju u novembru, bukvalno je srušila stranicu švedskog giganta, a potom bila rasprodata!

Dancing shoes!

Pripremite se da đuskate u novoj 2015. godini jer će u modi biti svetlucave platforme spremne da pokore neki dancefloor!

Gucci je napustila Frida Giannini

Početkom decembra nas je sačekala vest da ćemo poslednju kolekciju Fride Giannini videti na proleće. Ko će zameniti Fridu još nije poznato, ali licitacija je počela!