Dobra fotografija je uvek bila visoko cenjena, a sreća modnog sveta jeste što je uspeo da regrutuje i iskoristi najbolje fotografe i veže ih za sebe.

Danas, pojedina imena iz sveta modne fotografije stvaraju sveopštu jezu, jer smo svesni koliko su menjali perspektivu nečega što je do tada bio samo, recimo, krojački zanat.

Međutim, ima fotografa koji su u svojoj monumentalnosti zaista otišli najdalje, kako u zahtevima tako i u ekonomskom pogledu, a njihove fotografije iz tih serija mogle bi se posmatrati kao fenomeni jednog sasvim drugačijeg vremena.

Ruven Afanador

Kolumbijski fotograf koji ne samo da se pojavljivao u najznačajnijim modnim magazinima, već je napravio i knjigu Torero and Sombra. Na ovoj fotografiji prikazuje odnos sa smrću – obratite pažnju na bebu u drugom planu fotografije.

Steven Klein

Američki fotograf koji je radio sa svim slavnim holivudskim imenima – Brad i Angelina, Madonna a na ovoj fotografiji se pojavljuje Bruce Willis. Kleina ponekad nazivaju „tvorcem otrcanog glamura“, ali je nedavno završio snimanje sa Rihannom za italijanski Vogue.

Tim Walker

Poput Annie Leibovitz, i Walker je majstor da napravi fotografiju koja podseća na san ili bajku. Radio je za Vogue, pa je s tim u vezi, publiku privlačio svojim romantizovanim junacima i ekstravagantnim lokacijama i scenografijom.

Rodney Smith

Smith ima neverovatan dar da posmatrača učini da se oseti kao da je na snimanju nekog sjajnog filma. Ta veština uvlačenja u filmsku priču bogata je višeznačnim simbolima koje srećemo u njegovim radovima, a svaka fotografija kao da istovremeno zrači – ljubavlju, požudom i čežnjom.

Alexia Sinclair

Nagrađivana žena fotograf čiji je stil veoma prepoznatljiv, i koja u sferi digitalne fotografije ima mnogo poštovalaca, ali i imitatora. Tamno i zavodljivo, njeno fotografsko umeće čini se kao da za svoj uspeh ima da zahvali baroknim odlikama koje tako često koristi u svojim radovima.

Nathan Schroder

Dvorac prepun duhova je česta tematska preokupacija Nathana Schrodera. U izrazu je moderan i klasičan, sa dozom zlokobnosti i mračnog preokreta.

Steven Meisel

Američki fotograf koji je postao broj jedan još kada je 1992. za svoju prijateljicu Madonnu uradio seriju fotografija za njenu knjigu Sex. Poznat je i onaj koji u modnoj fotografiji pomera granice, i zahvaljujući kojem je savremena fotografija još uvek nepredvidiva.

Eugenio Recuenco

Dolazi iz Madrida i u njegovim radovima oseća se snažan uticaj kinematografije. Stvara mračne i misteriozne priče, koje su uvek dobro prihvaćene u magazinima kakav je Vogue.

Simon Procter

Zanima ga pokret, posvećen je do kraja odjecima snoviđenja u fotografiji. Njegova sposobnost da od modernog stvara vintage i klasično u modnoj fotografiji današnjice još uvek nije prevaziđena.

Annie Leibovitz

Otići će u istoriju kao jedna od najvažnijih fotografkinja današnjice, sa portfoliom kakav nema gotovo niko njenih godina i obrazovanja. Pomerila je perspektivu modne fotografije, iako joj mnogi zameraju što je u svom perfekcionizmu više nego nemoguća za saradnju.

izvor: citymagazine.rs