Nalik skinny jeansu, čini nam se da i crna kafa (filter, turska) polako izlazi iz mode, ustupajući mesto nekim novim coffee kombinacijama.

Naravno da niko nema nameru da odustane u potpunosti od kafe, pogotovo ako znamo da su mnoge studije pokazale kako redovno konzumiranje kofeina može da bude odlično za dugoroočan životni vek, borbu protiv dijabetisa i raka, ali i gubitak kilograma. Međutim, danas retko ko pije kafu u njenom klasičnom, najobičnijem obliku.

Najnoviji napitak u koji su se zaljubile fashioniste je kafa Bulletproof, koju posebno voli ekipa iz Njujorka i Los Anđelesa, kao i Londona i Sidneja. Jedini koji se još uvek ne da je Milano sa svojim ukusnim i raznorvsnim napitcima!  

Pa u čemu je draž pomenute kafe?

Jednu od trenutno najpopularnijih kafa na svetu, je patentirao Dave Asprey, koji je na Tibetu, umoran od pešačenja, od svojih domaćina dobio čaj s puterom od jaka.

Nakon što se oduševio ukusom, Dave je odlučio da eksperimentiše sa kafom i puterom, dodavši u jednom trenutku kokosovo ulje.

Ukoliko želite, možete i u sopstvenoj režiji da napravite ovu kafu.

Sastojci:

Za kafu: 2 šolje vruće kafe, skuvane od organskih zrnima kafe

Ulje MCT: 1-2 supene kašike ulja triglicerida srednjeg lanca (MCT – Medium-chain triglyceride)

Puter: Dve supene kašike putera

Priprema:

Deo kafe stavite u blender. Kuvajte kafu i, nakon određenog vremena, dodajte ulje MCT, a zatim puter. Sipajte kafu iz blendera i mešajte sve dok se ne pojavi tanak sloj pene.