Poznati modni dizajner, Roberto Cavalli, optužen je od strane severno kalifonijske grupe umetnika da je koristio njihove radove bez odobrenja.

Ulični umetnici Jason Williams, Victor Chapa i Jeffrey Rubin podneli tužbu Centralnom Distriktu Kalifornijskog suda, tvrdeći da je kolekcija za Just Cavalli direktno povredila njihova autorska prava i nanela im materijalnu štetu, kada su njihovi radovi u okrugu Mission Distriktu u San Francisku preuzeti bez njihovih ovlašćenja.

Just Cavalli predstavio je kolekciju odeće i modnih dodataka, u kojoj je detalj svakog komada - uključujući odeću, torbe i obuću - ukrašen grafitima ovih umetnika, navodi se u žalbi, a preneo je Fashion Law.

"Ukoliko ova doslovna pronevera nije bila dovoljno loša, Cavalli ponekad ume da uradi sopstvenu preradu preko originalnih dela koje pripada umetnicima i time predstavi ime Just Cavalli u stilu spreja kao da je to deo originalnog dela. Cavalli ume da stvori pogrešan utisak da je on sam umetnik."

Ova tri umetnika traže od suda da im se nadoknadi šteta i da se zaustavi kolekcija.

Just Cavalli brend već je na sličan način obeležio sebe kada je zbog kontroverze ranije ove godine, od strane islamske grupe MTO Shahmaghsoudi School of Islamic Sufism optužen da je usvojio njihov "sveti grb" kao svoj logo.