Nicolas Ghesquière - prorok savremene mode

Foto: Imaxtree

Posle 15 godina provedenih u modnoj kući Balenciaga dizajner Nicolas Ghesquière napustio je mesto kreativnog direktora.

Početkom novembra modni svet zadesio je novi šok – posle nezapamćenog skandala koji je izazvao John Galliano i neočekivane rokade Stefana Pilatija i Hedija Slimanea ljubitelji mode na trenutak su ostali bez teksta kada je Nicolas Ghesquière objavio da napušta kuću Balenciaga.

Prvobitnu tišinu zamenilo je mnoštvo pitanja: zašto odlazi, gde planira da nastavi karijeru, da li želi da pokrene sopstveni brend, kako su vlasnici modne kuće to prihvatili i, pobogu, ko će ga naslediti?!

Za sada na većinu tih pitanja još ne postoje odgovori, ali nagađanja i tračevi postaju sve glasniji. Svakog dana poneki sajt ili blog izbaci najnoviju listu imena koji se pominju kao mogući naslednici. Ipak, mnogo je više onih koji se pitaju šta Nicolas planira dalje.

Kompanija PPR, u čijem je vlasništvu brend Balenciaga, izdala je saopštenje za javnost u kojem se navodi da je rastanak bio sporazuman, a od njegovog objavljivanja Ghesquière se nalazi u Japanu i nedostupan je za sve komentare.

Zašto?
Na prvi pogled Ghesquièrova odluka o povlačenju nakon što je petnaest godina suvereno vladao modnim svetom deluje u najmanju ruku neobično. Pošto je radio kao asistent kod Jean-Paula Gaultiera, Nicolas je u Balenciagu stupio sa tek navršenih 25 godina. U ovu modnu kuću ušao je na mala vrata i na samom početku karijere bio je zadužen za kreiranje dela kolekcije namenjenog japanskom tržištu.

Njegov raskošan talenat ubrzo je primećen i od tada počinje njegov neprekidni uzlet. Poigravanje s krojevima i trendovima svrstalo ga je među poslednje istinske vizionare. Nicolas je onaj koji stvara, onaj koga masa bespogovorno prati, on osmišljava krojeve koji će tek za nekoliko sezona ući u modu.

Uvek je nekoliko koraka ispred konkurencije. Koliko ima jasno izražen modni senzibilitet i savršen osećaj za trenutak pokazuje i podatak da je tek 2001. godine dobio pristup arhivi kuće Balenciaga, a do tada se oslanjao na sopstveni instinkt. Široj javnosti postaje poznat posle 2006. godine, kada su modni kritičari uvideli da Ghesquière ima jasno izražen kreatorski potpis. Ubrzo je stekao veliku armiju obožavalaca koji s nestrpljenjem i strepnjom očekuju i prate svaki njegov novi potez.

Iz te vizure nekima je njegova odluka da se povuče pomalo neshvatljiva, ali ako dublje zagrebemo, dolazimo do odgovora. Modnim znalcima bilo je jasno da se nešto zbiva u trenutku kada je prikazana kolekcija Balenciage za proleće/leto 2013. godine – ovoga puta modeli su bili znatno hrabriji i odmakli su se od estetike koja se do sada vezivala za brend Balenciaga. Šapatom se komentarisalo da je nova kolekcija više Ghesquière, a manje Balenciaga.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin