Vivienne Isabel Swire rođena je 1941. godine u malom gradu u blizini Mančestera, a svetski čuvena dizajnerka Vivienne Westwood rođena je možda baš u onom času kad je prodavnica koju je otvorila s rok menadžerom McLarenom dobila novo ime – “Prebrzi da bi živeli, premladi da bi umrli”.

Ova londonska radnja ubrzo je postala centar pank rok pokreta, a Westwood je krenula ka svetskoj slavi. Osvajanje je započela ranih osamdesetih godina kada je kreirala svoj čuveni piratski look.

Među highlight trenucima njene karijere ističe se 1984. godina, kada je dobila poziv da prikaže kolekciju Hypnos, u okviru revije “Najboljih pet”, sa Calvinom Kleinom, Claudom Montanom and Gianfrancom Ferreom. Te godine je objavljeno i njeno sklapanje posla s Giorgiom Armanijem. U istoj deceniji, Westwood je dizajnirala čuvenu “Statuu slobode” od koje korset prestaje da bude samo donje rublje i nosi se kao i svaki drugi komad odeće.

Devedesete godine obeležila je “Anglomania”, a Vivienne je tad izjavila da modu čini kombinacija i razmena ideja između Francuske i Engleske: “Na engleskoj strani su krojačka veština i laki šarm, a na francuskoj solidnost proporcija koja proističe iz stalnog nezadovoljstva jer se uvek nešto može učiniti bolje”.

Njen istraživački duh ne miruje ni danas, jedino što Vivienne  tvrdi da se okreće aseksualnijim krojevima i istražuje dinamiku materijala baveći se njime kao živom tvari. Godine 2007. dobila je priznaje za izuzetnost u modnom dizajnu na British Fashion Awards, ali je “večita nevaljalica” zakasnila s izlaskom na scenu jer je “skoknula do toaleta”.