Neponovljivi Yves Saint Laurent: Kreator koji je dokazao da je stil važniji od mode i trenda

Upravo je to i uradio kada je Laurent, otišao u vojsku i na mesto kreativnog direktora kuće doveo je Marcel Boussac. Laurent, je nakon povratka s ratišta tužio Bousaka za kršenje ugovora i dobio parnicu. Nije se vratio u Dior, nego je osnovao sopstvenu modnu kuću, a u tome mu je najviše pomogao njegov poslovni partner Pierre Bergé, s kojim je do 1976. godine bio i u ljubavnoj vezi.

U njegovom dizajnerskom radu lako se mogla primetiti ljubav prema umetnosti i slikarstvu koju je izražavao u kreacijama. Čuvenu i cenjenu kolekciju "Mondrian" inspirisanu delima modernih umetnika poput Mondrijana, Poliakofa i Maljeviča predstavio je 1965. godine.

Godinu dana kasnije priredio je pravu revoluciju ženske mode. U vreme kada je širom sveta vladalo mišljenje da žene ne bi trebale da nose pantalone, Laurent je lansirao žensko odelo inspirisano muškim smokingom. 

Kontroverzni odevni komad prva je obukla njegova prijateljica i muza, francuska glumica Catherine Deneuve. Odlučio je da popularizuje pret-a-porter kolekcije i nosivom odećom svima približi modu, a njegova vizija ženske mode i u narednim decenijama nastavila je da fascinira verne klijente.

Brojni zdravstveni i životni problemi s kojima se sve teže nosio primorali su ga na povlačenje s modne scene. Svoju poslednju reviju održao je 2002. godine u Parizu, pred više od 2000 gostiju i hiljdama gledaoca koji su se okupili ispred centra Pompidoua i gledali reviju na velikim ekranima. 

Umro je 2008. u 72. godini života. Nakon njegove smrti mesto kreativnog direktora YSL-a preuzeo je Stefano Pilati, a 2012. zamenio ga je Hedy Sliman, koji je izazvao negodovanje modnih stručnjaka kada je ime brenda promenio u Saint Laurent. U aprilu ove poziciju glavnog dizajnera preuzeo je Entoni Vaccarelo.

5 nezaboravnih citata Yves Saint Laurent

1. Često sam govorio da bih voleo da sam izmislio farmerice. Spektakularne, najpraktičnije, opuštene i nonšalantne. Imaju stav, skromnost, seksepil i jednostavnost – sve čemu ja težim kod svoje odeće.

2. Tokom godina naučio sam da je kod haljine najvažnija žena koja je nosi.

3. Uvek sam verovao da je stil važniji od mode. Retki su oni koji su se nametnuli svojim stilom, dok dizajnera ima mnogo.

4. Ruke muškarca kojeg voli najlepša su odeća koju žena može da obuče. Ali ja sam tu za one koje nisu pronašle takvu sreću.

5. Moda je prolazna. Stil je večan.

Izvor: Zadovoljna 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...