„O svojim kolekcijama razmišljam kao o jednoj celini, ne bih baš mogla da ih podelim na muške i ženske”, govori Grace Wales Bonner dvadesetpetogodišnjakinja, diplomac škole Central Saint Martins i jedna od najperspektivnijih kreatorki u Londonu. 

Sa samo tri prikazane kolekcije do sada, ona je već osvojila tri najprestižnije nagrade u modnom svetu, a poslednju, najbitniju LVMH nagradu dobila je ovog leta. Nagrada podrazumeva novčanu nadoknadu od 300.000 evra i godinu dana mentorskog programa od direktora francuske grupacije LVMH. Između ostalih u žiriju su bili: Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Phoebe Philo i Jonathan Anderson. Novinari su već počeli da je časte titulom „heroina muške mode”, da, pričamo o dizajnerki koja se bavi muškom odećom. Bavi li se?

Evo o čemu se radi, ceo polno fluidni pokret koji se trenutno dešava? Wales Bonner nudi sam kor toga!

„Želim da uzdrmam konvencionalne načine shvatanja na koje smo navikli. Želim da srušim taj ram u koji smo smešteni”, objašnjava ona. Prethodna kolekcija (proleće/leto 2016) inspirisana je životom Malika Ambara, etiopljanskog roba iz XVI veka koji je postao jedan od vladara Indije. Nju su odlikovali komadi kao što su kratke jakne prekrivene Swarovski kristalima i farmerke širokih nogavica. Dok je u kolekciji za jesen/zimu 2016/17. dodatno razvila impresivne krojeve jakni, a ovog puta one su bogato ukrašene vezom i perlicama. 

foto: Instagram / veronikaheilbrunner

Iako su kolekciju nosili muški manekeni, većina bajera poručila je modele za svoje radnje koje nude modu za žene. Natalie Kingham, bajing direktorka za Matches Fashion objašnjava: Graceina kolekcija nije namenjena uobičajenom androginom oblačenju, niti muževnom.

Već se radi od „unakrsnom oblačenju“, kao kada žene posuđuju odeću iz muškog garderobera. Kvalitetna odeća je namenjena svima, bez obzira na pol.”

Činjenica da je pristup modi koji neguje Wales Bonner pogodio pravi trenutak na svetskoj sceni po njenim rečima nije nešto unapred osmišljeno. To je prirodan nastavak njenog rada koji brani i podstiče raznolikost.

foto: Instagram / coco_loco_lady

Lutanje u identitetu njenog posla nije iznenađujuće, to je nešto sa čime kao polu-Jamajčanka, polu-Engleskinja susretala još u osnovnoj školi u južnom Londonu. „Ljudi su mi govorili ko bi trebalo da budem: crnkinja, belkinja... Kako sam odrastala, shvatila sam da ne postoji pravi način da se bude bilo šta. Sami određujete svoj identitet.” 

Iako je njen etos veoma angažovan, njen dizajn vrlo je razumljiv i odeću sa njenim potpisom svi žele da nose! Upamtite njeno ime. 

foto: Instagram / audavie

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija