Kada je Daniel Essa izbegao iz Sirije pre četiri godine, suočio se sa činjenicom da će od sada pa nadalje biti izbeglica u Francuskoj, sa vrlo neizvesnom budućnošću s obzirom da je poznavao vrlo malo lokalaca, a od jezika tek osnove.

Međutim, da su čuda moguća ako verujete u svoj talenat i uporni ste, dokazao je samo Essa samo nekoliko godina nakon migracije. Daniel je danas čovek iza brenda luksuznih patika koje se prodaju širom Pariza ali i Holivuda.

30-godišnjak koji je Damasku završio studije mode, nakon nemira u Siriji odlučio je da emigrira u francuski Lil, bluzu belgijske granice. Nepoznata sredina ipak nije uništila njegove snove o pokretanju linije kožnih patika sa ubačenim platnom po ceni od 330 evra. Ti modeli su osvojili glumicu Whoopi Goldberg koja je nakon što je model uočila kod prijatelja, naručila nekoliko modela.

Za sada modeli ovog Sirijca se prodaju u raznim buticima na Beverli Hilsu, u Parizu i na Korzici, a za dve nedelje je najavljeno otvaranje prvog Danielovog butika u kom će biti izloženo čak 28 različitih modela dizajnera.

"Trebalo mi je vremena da ubedim porodicu da je moda moja profesija, s obzirom na uverenje da je modna industrija mahom rezevisana za žene. U početku sam zato, uz pomoć bake učio zanat krišom."

Odluka da napusti Damask bila je teška ali očekivana.

"Videli smo da se nemiri približavaju Damsku. Svakim danom je bilo sve više napada, i počeo sam da uočavam kako moji prijatelji, i njihove porodice odlaze iz zemlje. Naravno, oni srećnici koji su mogli to da priušte."

Od kada je izbegao Daniel nije video porodicu koja je mahom ostala u Damasku.

Njegov život uticao je sigurno na odluku da svaki model nazove simbolično: "Freedom", "Kisses" ili "Peace".

"Svi državnici i političari u usta često uzimaju mir, ali ja se iskreno nadam da će taj mir konačno jednom i zaživeti i da niko neće morati da emigrira iz svoje zemlje i beži pred razornim nemirima."