Nekada davno bilo nam je teško zamisliti sebe bez oversized torbe u kojoj smo smestili težak laptop, telefon, rokovnik, pa možda i čivavu ili pudlicu, ali kao što se sve menja iz časa u čas, tako se i trend torbi drastično promenio unazad nekoliko godina. Tako su veliki deo tržišta odjednom opkolile mini torbe koje su definitivno postale novi luksuz.    

Mlad londonski brend Yuzefi, osnovan krajem 2015. godine nakon debija na London Fashion Week-u prošle godine je uspeo, upravo zahvaljujući atraktivnim modelima dekonstruisanih torbi da osvoi sve modne urednike, pa i nas!

"U jednom trenutku bilo je toliko brendova koji su kreairali samo velike torbe, pa sam shvatila kako na tržištu ima prostora za mini verzije," izjavila je nedavno Nasa Yousefi za Vogue. "Takođe sam shvatila kako su mini torbe sve potrebnije jer ljudi ne žele da na sastanke, izlaske nose ogromne torbe sa sobom u kojima po običaju nose većinu stvari koja im uopšte nije potrebna. Pritom, pojavio se trend duplih torbi, odnosno nošenje sportskih u paru sa elegantnim pa više niko nije morao na posao da tegli i sportsku opremu i prostirku za jogu. Naš stil je mogao konačno da bude razigran."   

Nasa Yousefi je pre pokretanja sopstvene linije torbi radila u studijima Gilesa Deacona, Richarda Nicollia, Christophera Shannona i Christophera Kanea, i to kreirajući ready-to-wear kolekcije. Prilikom tog rada mlada dizajnerka je osmišljavala stajlinge za editorijale, sarađujući sa ljudima poput Hedia Slimanea, Patti Wilson i Stevena Kleina. Upravo u tim trenucima Nasa je radila dosta sa kožom koju je kasnije dodatno analizirala na londonskom Instituto Marangoni fakultetu gde je predavala modni kostim.

"Mislim da je za svakog dizajnera definitivno najveći izazov pokretanje sopstvene linije koja će na tržištu imati opasnu konkurenciju u vidu jakih brendova, ali i high street marki, ali mislim da je London najbolje mesto na svetu u kome možete kreirati jer nije toliko opterećeno visokom modom kao Pariz, niti trendovima kao Njujork. Ovde se vrednuje dizajnerski, autorski rad i mladi posebno vole da afirmišu i promovišu nove kreatore."  

Sve Nasine torbe su napravljene u Londonu, a predstavljaju mala remek-dela kože. 

"Oduvek me je fascinirala koža i njena eklektika koja mislim da još nije u potpunosti otkrivena. Zato sam poželela da budem buntovnik u svetu vrsnih majstora koji se ipak u sferi kože pridržavaju klasike i jednostavnog. Ja sam žudela za nečim manje konvencionalnim, nečim što će biti na granici grunge momenta."

I Yousefi je sigurno uspela u tome, jer njene modele nose trendseterke poput Eleonore Carisi, Zina Charkoplia i ostale IT dame.