Kada prizovete bilo koju scenu iz serije Sex and the city, u kojoj je Sarah Jessica Parker kao Carrie Bradshaw, bilo da trči njujorškim trotoarom, šeta sa Mirandom ili Charlotte, ili žuri na sastanak sa Zverkom, priznaćete, SJP je uvek ali uvek na visokim potpeticama!!   

Bradshaw je setimo se imala male monologe poput: "S obzirom da nemam nijednog udvarača na vidiku, odlučila sam da svojim sirotim stopalima pružim neku razonodu u vidu nekoliko novih pari Jimmy Choo i Manolo Blahnik modela!"

Da, nema veze što ju je ova pasija često dovodila do bankrota, SJP je imala od starta serije samo jednu istinsku ljubav - ljubav prema cipelama, i ne daj Bože da joj je Zverka dao ultimatum: Ja ili Manolo, jer čini nam se da bi Carrie odabrala fetiš nad svim fetišima! 

Danas, nismo baš sigurni da bi Carrie nosila štikle. Patike, već da.

Naime, famozne stiletto cipele polako bivaju out kao i neki od citata serije poput: "Nisam sigurna da biseksualnost postoji. Čini mi se da je to samo jedan od načina da provirite u Gay Town."  

Možda vi i nemate taj utisak, ali prema računici onih koji mere prodaju potpetica, NPD kompaniji, prodaja štikli je pala za 12% u poslednje 2 godine širom planete, što je rezultiralo da veliki broj brendova pojača proizvodnju patika i ravne obuće.

"Kad malo bolje pogledam, stiletto retko kad nosim," izjavila je viša modna urednica američkog Elle.com izdanja, Nikki Ogunnaike.

foto: Instagram / Nikki Ogunnaike

"Neudobne su i nije mi prijatno u njima da se krećem, bar onako kako bih želela: slobodno! Krajnje su nepraktične. Daleko više preferiram da nosim platforme ili četvrtastu, stabilnu petu, ili patike. Da mogu, nosila bih patike svaki dan 24h."

Ogunnaike nije jedina.

Prema Beth Goldstein, analitičaru NPD kompanije za modu, "patike su praktično nova haljina/cipela koja može da se nosi na milion načina." A tome je doprineo trend sportske odeće koji se isprepletao sa ready-to-wear modom te danas modele inspirisane sportskom garderobom možemo da nosimo i na posao, sastanak, dejt u paru sa atraktivnim patikama koje izgledaju jednako atraktivno kao neka štikla.

"Naravno, i dalje postoje žene koje se nikad neće odreći cipela, ali s druge strane postoji toliko oduševljenih dama koje su jedva čekale da patike postanu glavni trend u obući," nastavlja Beth.

foto: Profimedia

Uostalom, helanke i trenerka prosto ne idu uz stiletto (sem ako niste Rihanna koja može da iznese sve pa i Gucci stiletto sa trenerkom!).

"Ljudi sada teže UDOBNOSTI. To im je nabitnije da nose odeću i obuću u kojoj im je prijatno, a to nikada nisu bile visoke potpetice," rekla je za američko izdanje Elle.com, Ogunnaike.

Ukoliko pak niste fan patika, postoji alternativa, jer i ovaj model postaje sve popularniji.

U pitanju su cipele koje krasi četvrtasta, puna peta. Njihova prodaja je porasla za 13% u prošloj godini. 

"Mislim da su žene toliko priželjkivale da se konačno pojave cipele koje će imati modernu, a udobnu štiklu, petu u kojoj će moći da jurcaju po celom gradu, ali da istovremeno izgledaju atraktivno, bez straha da će pasti i polomiti se," izjavila je nedavno dizajnerka Maryam Nassir Zadeh koja je među prvima krenula da dizajnira modele cipela koje krasi niža peta.

foto: Instagram / maryam_nassir_zadeh

Jedne od njenih najprodavanijih cipela su Roberta, hibrid stiletto cipela i baletanki koje su se pojavile u pastelnim i nude nijansama koje su osvojile sve trendseterke na svetu.

I ostali trendovi su doprineli tome da se stiletto manje prodaje, jer skinny jeans koji je išao tako dobro uz štikle odavno nije u top 5 modela jeansa, ne samo za ovu godinu, već i prošlu, a složićete se da zvoncare, boyfriend i ostali modeli daleko bolje idu uz platforme i patike! 

Takođe "milenijum" generacija ima potpuno druge kriterijeme kada šopinguje i nije toliko lojalna brendovima koliko je svaka prethodna. 

"Čuo sam kako je jedan dizajner luksuznih cipela svojevremeno izjavio kako ne bi voleo da neko za njegove cipele kaže kako izgledaju udobno," izjavio je Kit Yarrow, psiholog za Elle.com, "sećam se da sam tada pomislio: današnje žene nećeš očarati tom izjavom, to neće proći kod njih. Njih nije briga što je to za tebe umetničko delo, savršenstvo. Njima je najbitnije da se one osećaju udobno u tome."    

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija