Jane  Birkin - Hermes

Nijedna torba nije uspela dostići status kultne Birkinke. Od 1981. godine kada je kreativni direktor Hermesa Jean-Louis Dumas nakon leta avionom osmislio ovu torbu, model je postao najpoželjnija torba svih vremena.

Glavni 'krivac' za baš takav oblik torbe je Jane Birkin pored koje je Jean sedeo u avionu i iz čije su slamnate torbe poispadale sve stvari nakon što ju je ugurala u pretinac iznad sedišta.

Tako je trendovima neopterećena glumica i aktivistkinja postala deo globalne pomame ultra bogatih žena spremnih da ova modni detalj čekaju mesecima i za nju izdvoje oko 150 000 dolara, zavisno od veličine i materijala. 

Grace Kelly – Hermes

Ova tradicionalna francuska modna kuća poznata pre svega po modnim detaljima izrađenim od kože još je jedan model torbe posvetila poznatoj dami čiji je stil sinonim elegancije i ženstvenosti, Grace Kelly.

Model 'Kelly' dimenzijama je decentniji od 'birkinke' te je za ručnu izradu jednog primerka potrebno 18 sati. Dizajnirana je 1935. godine, ali punim plućima je "zaživela" kada je princeza od Monaka njome sakrila trudnički stomačić u vreme kada još nije bilo objavljeno da je u drugom stanju.

Sophia Loren – Salvatore Ferragamo 

Jennifer Aniston i Katie Holmes ljubiteljke su jednostavne torbe 'Sofia' s kratkom ručkom posvećenoj filmskoj divi Sophiji Loren. Njenom lepotom i karakterom bio je opčinjen Salvatore Ferragamo te joj je posvetio torbicu čija se silueta, gotova kao i glumičina, s godinama nije menjala.

Alexa Chung – Mulberry 

Kako poznato ime može biti spasonosna injekcija prihodu firtme, najbolje dokazuje TV voditeljka i manekenka Alexa Chung. Veliki i mali 'Alexa' model nazvan njoj u čast činili su 30 posto ukupne prodaje modne kuće 'Mulberry' koja je mudro iskoristila njenu popularnost 2010. godine i hipsterski trend te u različitim bojama dizajnirala ženstvenije verzije torbica inspiriranih muškim aktovkama.

Brigitte Bardot – Lancel

Dok su ostale torbe izrađene od kože najrazličitijih vrsta kože, od nojeve do zmijske, Lancel je poštujući osvešćenost Brigitte Bardot dizajnirao torbicu izrađenu od tvida i veštačke kože.

Osim što se ovaj brend odlučio za ove tkanine, poštujući glumičinu predanu borbu za prava životinja, na model je zašio kićanke koje asociraju na pletenice koje je Brigitte obožavala nositi za vreme najveće slave.

Sarah Jessica Parker – Fendi

U seriji 'Sex and the city' Sarah Jessica Parker glumila je Carrie Bradshaw, zavisnicu od cipela i torbi. Jednu torbicu skoro nikada nije ispuštala iz ruke – model 'Baguette' modne kuće Fendi koji je zahvaljujući tome učvrstio svoju poziciju na listi najpopularnijih torbi na svetu.

izvor: zadovoljna.hr 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija