Ko još nije želeo virtuelni orman Cher Horowitz iz filma Clueless iz 1995. godine? Danas, 25 godina kasnije, on je realnost, ali sa novom tendencijom razvoja koja se preliva u virtuelni svet gaiminga. Naime, ako je sedmodnevna Gucci serija filmova bila najsloženija alternativa Nedelji mode koja je priozašla iz pandemije, objava modne kuće Balenciaga da će sledeću kolekciju prikazati putem video igre pod nazivom Afterworld: The Age of Tomorrow, zasigurno je najekscentričnija. Mada i pomalo zastrašujuća.

Kad sam pročitala ovu vest, samo sam se podsetila da ukoliko mi je, verujem kao i većini žena danas, najveći neprijatelj u vezi Sony Play Station, kakvi nam to „neprijatelji“ stižu alternativnim razvojem modne industrije ka virtualnom svetu i koje će nas još promene negativno iznenaditi? Jasno je da su platforme video-igrica postale savremeno neoslikano platno, a osmišljeni avatari slobodna verzija alterega koji može biti bilo kog oblika i forme, bez tabu tema i realnih posledica slobodnijeg ponašanja, što za celokupnu modnu populaciju predstavlja idealnu kreativnu bazu. A sve počinje od premise - hajde da naš avatar ipak bude stylish obučen dok ubijamo zombije u postapokaliptičnoj divljini. Naravno, svoju profitnu budućnost u tome su uvidele i luksuzne modne kuće, pa umesto da „isprobamo“ najnovije kreacije od svile u grandioznoj kabini, taj mekani osećaj tkanine pod prstima postaje skup bitova i bajtova. Kako se krećemo kroz tehnologiju i vidimo za šta je ona sposobna, na tom kreativnom putu prepoznajemo inovativni dizajnerski materijal budućnosti - programabilne tkanine. Pod ovim pojmom se misli da bi se mogle koristiti postojeće tehnologije za stvaranje odeće koja može da menja obrasce, ali zadržava oblik. To bi moglo da bude revolucionarno jer, zamislite da pritiskom dugmeta iz živahnog letnjeg stajlinga možete da pređete u smireniji poslovni, ili pak da se niotkuda stvori vatreni donji deo haljine kao iz filmu Hunger Games. Ovo bi svakako bio izazov za dizajnere, ali bi to sigurno izazvalo pometnju u industriji

Kad sagledamo globalni izveštaj jedne od vodećih specijalizovanih kompanija u ovom domenu, nije ni čudo što su prestižnim brendovima privlačne video-igrice. Naime, kompanija Newzoo objavila je vest o svom godišnjem izveštaju da je 2,7 milijardi ljudi, što čini blizu trećine globalne populacije, igralo aktivno mobilne igre u 2020. godini, a da je na njih potrošilo 159,3 milijarde dolara. Takođe, predviđaju da će do 2023. godine ova cifra nadmašiti i do 200 milijardi dolara. Zvuči više nego privlačno, zar ne?

Sve više se čini da su moćne modne kuće koje nam diktiraju trendove i same inspirisane jednim još većim trendom - video igricama. Od brenda Burberry, preko Balenciage do Louis Vuittona, svi se povezuju sa zajednicom gaiminga. Koji su zapravo mehanizmi primenjeni? Kad je o Balenciagi reč, gledaoci će biti pozvani da istraže teme i moguće odevne predmete koje je osmislio kreativni direktor Demna Gvasalia za sezonu jesen/zima 2021. godine kroz najveći volumetrijski video projekat ikad preduzet. Ukratko, to znači da je okruženje iz stvarnog sveta prikazano virtuelno, gde će korisnici napredovati svojim tempom. Uključuje i iskustvo usmeravanja i klika slično principu apokaliptične igrice preživljavanja Mist Survival, umesto adrenalina klasične ratne pucačke igrice Call of Duty. Nakon godine koju smo imali, možda Gvasalia inovatorski prikazuje svoju viziju koja će nam postati realnost za 2030. godinu. Louis Vuitton partnerski izdaje League of Legends 2019, a kreativni direktor Nicolas Gheskuiere kreirao je prestižne „kože“ tokom igre za likove Qiyana i Senna, kao i pravu capsule kolekciju za njih koja pokriva i virtuelni i stvarni svet. Burberry emituje svoju najnoviju emisiju na Tvitchu, video-platformi popularnoj među igračima, ali ipak ne treba zaboraviti pionirsku saradnju u ovom domenu iz 2012. godine. Final Fantasy likovi iz igrice bili su obučeni u najnoviju Prada kolekciju za proleće kako bi se obeležila dvadesetpetogodišnjica igre. Cilj je bio spojiti stvarnost, fantaziju i dodati dašak naučne fantastike, što je stvorilo ultimativnu kolekcionarsku viziju o kojoj je dizajner i režiser Tetsuia Nomura sanjao, pa i kreirao. Ova saradnja franšize označena je kao monumentalna i modno istorijska. Tu je i saradnja igara The Sims udruženih sa modnim brendom Moschino. Pružili su inovativnu modu stvarnom životu i virtuelnim ljudima. Dizajnirao i režirao je, naravno, Jeremy Scott, a saradnja se sastojala od virtuelne kozmetike i specijalizovane dizajnerske modne odeće za 80+ miliona igrača.

U modi i lepoti, Valentino, Marc Jacobs i Anna Sui objavili su svoje potpise u popularnoj igri Animal Crossing, dok su parfimeri Givenchy i Gillette Venus udovoljili potrebama igrača i u beauty sektoru. S obzirom na to da igre sve više postaju rodno mesto kulture, a po rečima MiAnh Nghiem, direktora komunikacija za Venus,  „kao brend, uvek želite da idete tamo gde su vaši potrošači“, ostaje nam činjenica da je ovo zaista neistraženo tržište sa beauty i fashion sektor. Paleta Venus kreirana je sa digitalnim modnim dizajnerom Nicole Cuddihi koja omogućava korisnicima da na svoje avatare u igri primene karakteristike kao što su pege, akne, dlake na telu, celulit i strije. Naz Aletaha, šef globalnog partnerstva za esport i razvoj poslovanja za Riot Games, kompaniju koja je razvila igricu League of Legends 2019, tvrdi da je partnerstvo sa Louis Vuittonom bio prepandemijski presedan u prostoru za druge modne marke, kao i „trenutak potvrde“ za publiku esportsa. Ovo klimanje glavom svetskih modnih marki ukazuje elitno poštovanje prema digitalnim sportskim disciplinama, ali iako su demografski podaci u esportu mladi, zapravo postoje veliki potrošački apetiti. Tome u prilog govori i sledeća činjenica -  londonska esport organizacija Fnatic takođe je nedavno testirala modni apetit svoje publike udružujući se sa kompanijom Gucci. Izdata je kolekcija ronilačkih satova ograničene serije, i to po ceni od 1.600 dolara, a svih 100 komada trenutno je rasprodato.

Kina se već pokazala kao uspešno tlo za saradnju u lepoti i igrama, poput kolekcije ruževa sa ograničenim izdanjem između Maca i Honor of Kings, koja je rasprodata za manje od sat vremena. „Postoji ogroman crossover, posebno s obzirom na kontinuirani rast ženske zajednice igara, kao i igrači koji integrišu modu, stil i lepotu u svoje tokove“, piše Mark Jiang, Macov potpredsednik globalne komercijalne reklame. U to ime brend je lansirao drugu kolekciju u maju. Ostaje pitanje da li je onda za modne kuće ovo više reklamni potez brendova koji razmišljaju korak dalje od marketinških i društvenih pojava ili ipak dobar način privlačenja saobraćaja na prodajne online destinacije? Beauty brendovi i dalje imaju više mogućnosti za monetizaciju od luksuznih brendova u domenu kolaboracija i kupovine u igrama jer cene luksuznih proizvoda inspirisanih igrama u stvarnom životu mogu biti nedostižne za većinu, ali to ne znači da nije reč o vrednom marketinškom kanalu za modu. Aktivacija Animal Crossing pokrenuta od strane Net-a-Portera u Kini ovog aprila predstavila je „kože“ inspirisane prolećnim kolekcijama, ali za pristup povezanim QR kodovima korisnici su bili preusmereni na Tmall e-trgovine, gde su proizvodi iz stvarnog života takođe bili dostupni za kupovinu.

Premda sve ovo može delovati kao neobična ideja, interesantno da je na konferenciji programera igara u San Francisku održan panel pod nazivom Zašto je moda u (većini) igara sranje? Možda ovo deluje kao površna zabrinutost, ali dalji sled razgovora potvrdio je da ovo može potkopati raspoloženje igre. Priča je bogatija kada postoje opcije za prilagođavanje odeće glavnog junaka. Za šefove studija koji odmeravaju troškove sigurno bi porastao prihod od prodaje „kože“ koja menja izgled njihovih likova.

Moda možda prepoznaje važnost gaiminga, ali industrija tek treba da izmisli iskustvo proširene ili virtuelne stvarnosti koja će zaista biti upotrebljiva i popularizovana. Ostaje da se vidi da li će današnji tinejdžeri želeti Gucci odelo za svoje Fortnite avatare kako postaju stariji, kao i da li će njihovi roditelji ikada doći na ideju da troše pravi novac na virtuelnu odeću?

Dok se apokaliptični svet deli na one koje se opet „rikonektuju“ sa prirodom, jer najveći luksuz danas zapravo je offline doživljaj, realnost se duboko igra sa virtuelnim paralelnim univerzumom. Kao pasionirani ljubitelj sci-fi filmova, nadam se da naša fashion budućnost neće otići putem Intersteler odela za astronaute kako bismo preživeli zagađen vazduh i mutirane viruse. Zapravo, u ovom trenutku, sloboda oblika i forme koju virtuelni svet pruža zvuči sjajno, kao i tkanina od bitova i bajtova. Na kraju dana, u stvari opet se sve u životu svede na isto - ili je nula ili je jedan!

Tekst: Ana Ostojić