15 legendarnih modnih momenata koji su obeležili karijeru Pierre Cardina

Pierre Cardin je svojim avangardnim kolekcijama visoke mode odmakao daleko ispred svog vremena. Učinio je konfekciju dostupnom, rušio je tradiciju ustaljenog dizajna i uveo unisex modu, te stvorio pravac koji i danas slede i kopiraju mnogobrojni brendovi. "Ovo što sam ja sada, nikada nije postojalo", govorio je Pierre za Vogue davne 1982. godine.

Francuski dizajner rođen je 1922. godine u okolini Venecije, nakon čega se sa porodicom preselio u Francusku, kako bi našao utočište od uspona italijanskog fašizma. Karijeru je započeo kao krojač, radeći za Christian Dior-a, tokom ere New Look-a. Svoj brend osnovao je 1950. godine, a sve ostalo je istorija.

Godine 1954. godine, njegove suknje nalik na mehuriće postigle su su globalni komercijalni uspeh, a pet godina kasnije predstavio je svoju prvu ready-to-wear kolekciju u Parizu, što ga je koštalo članstva u Chambre Sindicale, regularnog tela koje je upravljalo francuskom visokom modom.

Šezdesete godine obeležila je futuristička estetika njegove svemirske kolekcije. Koristio je geometrijske oblike, jarke boje i materijale poput plastike i vinila, što je bilo krajnje nesvakidašnje za to vreme. Pierre je bio i jedan od začetnika brendiranja, potpisujući i prodajući svoje ime na svemu – od mirisa i aksesoara, do kućnih aparata i kancelarijskog pribora.

Pozamašan je broj slavnih zvezda koje su nosile njegove kreacije: Jackie Kennedi, Jeanne Moreau, Beatles i Naomi Campbell…

Bruklinski muzej je 2019. godine predstavio izložbu kao retrospektivu lika i dela Pierre Cardin-a, pod nazivom: "Pierre Cardin: Future Fashion", a 2020. godine objavljen je i dokumentarni film o slavnom dizajneru, pod nazivom "House of Cardin".

Predstavljamo vam 15 legendarnih modnih momenata koji su obeležili njegovu karijeru.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/.


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin