Pierre Cardin je svojim avangardnim kolekcijama visoke mode odmakao daleko ispred svog vremena. Učinio je konfekciju dostupnom, rušio je tradiciju ustaljenog dizajna i uveo unisex modu, te stvorio pravac koji i danas slede i kopiraju mnogobrojni brendovi. "Ovo što sam ja sada, nikada nije postojalo", govorio je Pierre za Vogue davne 1982. godine.

Francuski dizajner rođen je 1922. godine u okolini Venecije, nakon čega se sa porodicom preselio u Francusku, kako bi našao utočište od uspona italijanskog fašizma. Karijeru je započeo kao krojač, radeći za Christian Dior-a, tokom ere New Look-a. Svoj brend osnovao je 1950. godine, a sve ostalo je istorija.

Godine 1954. godine, njegove suknje nalik na mehuriće postigle su su globalni komercijalni uspeh, a pet godina kasnije predstavio je svoju prvu ready-to-wear kolekciju u Parizu, što ga je koštalo članstva u Chambre Sindicale, regularnog tela koje je upravljalo francuskom visokom modom.

Šezdesete godine obeležila je futuristička estetika njegove svemirske kolekcije. Koristio je geometrijske oblike, jarke boje i materijale poput plastike i vinila, što je bilo krajnje nesvakidašnje za to vreme. Pierre je bio i jedan od začetnika brendiranja, potpisujući i prodajući svoje ime na svemu – od mirisa i aksesoara, do kućnih aparata i kancelarijskog pribora.

Pozamašan je broj slavnih zvezda koje su nosile njegove kreacije: Jackie Kennedi, Jeanne Moreau, Beatles i Naomi Campbell…

Bruklinski muzej je 2019. godine predstavio izložbu kao retrospektivu lika i dela Pierre Cardin-a, pod nazivom: "Pierre Cardin: Future Fashion", a 2020. godine objavljen je i dokumentarni film o slavnom dizajneru, pod nazivom "House of Cardin".

Predstavljamo vam 15 legendarnih modnih momenata koji su obeležili njegovu karijeru.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/.

Kreativni vizionar, Pierre Cardin, preminuo je 29. decembra 2020. godine u 98. godini. Njegovo stvaralaštvo zauvek je promenilo modu i učinilo ga jednim od najvećih modnih revolucionara.