Sinoć je u londonskom Royal Albert Hall-u  73 put po redu održana svečana dodela nagrada za najbolja filmska dostignuća u prethodnoj godini, koju dodeljuje britanska akademija za film, televiziju i umetnost.

Ratna drama Sema Mendesa 1917., pobedila je u sedam od devet kategorija u kojima je bila nominovana i uzela dve največe nagrade večeri, Baftu za najbolji film i najboljeg režisera.

Nagradu za najboljeg glumca odneo je Joaquin Phoenix za ulogu u filmu Joker.

Najboljom glumicom proglašena je Renée Zellweger, zahvaljujući ulozi u biografskoj drami Judy.

Brad Pitt dobio je Baftu za najbolju sporednu ulogu u Tarantinovom Once Upon a Time in Hollywood, dok je nagradu za najbolju sporednu glumicu odnela Laura Dern za ulogu u Netflixovoj drami Marriage Story.

Iako je Bafta, svojevrsni britanski pandan holivudskom Oskaru, na crvenom tepihu sinić nismo imali priliku da vidimo veliki broj ekstravagantnih kreacija kakve se očekuju kada je u pitanju jedan od najglamuroznijih crvenih tepiha godine.

Bilo bi nam drago da je razlog za to upravo pravilnik o oblačenju koje je gostima stigao uz pozivnicu za dodelu Bafta nagarda, a koji podrazumeva buđenje ekološke svesti, u ovom slučaju o održivoj modi, ali izgleda da to nije slučaj.

Naime, zvanice su oharbrene da prilikom odabira outfita za ovaj svečani događaj imaju na umu smanjenje zagađenja okoline, s obzirom na činjenicu da modna industrija proizvodi više štetnih gasova koji doprinose efektu staklene bašte od kompletne transportne industrije.

Zvezdama je ukazano na to da pozitivnu poruku u ovom pravcu mogu poslati tako što prvenstveno neće nositi nov outfit, već će poneti nešto što već poseduju, iznajmiti ili obući vintage komade.

Međutim, izgleda da zvanicima nije bilo ni na kraj pameti.

Jedine poznate ličnosti koje se nisu oglušile o ovaj važan poziv, bile su mlada Irska glumica Saoirse Ronan i holivudska zvezda Joaquin Phoenix, koji se upravo zbog ukazivanja na osvešćivanje o održivoj modi obavezao još tokom početka sezone dodela filmskih nagrada, da će nositi isto odelo.

Tako se Phoenix kao i proteklih meseci pojavio u odelu sa potpisom Stelle McCartney, poznate britanske dizajnerke koja je poznata upravo po velikim zalaganjima u pravcu buđenja eko svesti.

Dok se lepa  Saoirse Ronan pojavila u veličanstvenoj crnoj haljini sa Gucci potpisom, sačinjenoj od recikliranom satena.

I to je to što se tiče filmskih zveda. Ostali izgleda nisu pročitali dopis ili je stigao prekasno, s obzirom na to da se kreacije za ovakve doagađaja biraju mesecima unapred, ili ih jednostavno nije briga.