Cancel Culture: Kada se nepromišljenost kažnjava

Foto: Press

Da li je cancel culture legitiman način kažnjavanja nepromišljenih, dijaboličnih i politički nekorektnih, moderna verzija osvetnički nastrojene mase sa vilama ili je Ricky Gervais imao prava kada je rekao: „To što ste uvređeni, ne znači da ste u pravu”?

Harvey Weinstein i Kevin Spacey „otkazani“ su sa punim pravom. Chris Brown nikada nije otkazan, iako je to zaslužio. O potrebi za otkazivanjem Kevina Harta, Ellen DeGeneres, Anziza Ansarija, J. K. Rowling, Kanyea Westa ili Georgine Chapman, dalo bi se raspravljati. Jedno je sigurno, Cancel Culture je moćna društvena sila od koje strepe baš svi - političari, reality zvezde, pevači, glumci, proizvođači prvoklasne obuće, drugorazredni influenseri...

Svi oni vrlo dobro znaju da danas mogu biti na vrhuncu moći, uspeha i karijere, brojiti lajkove i dolare u milionima, no jedan pogrešan potez ili kostur neplanirano ispao iz ormara njihove prošlosti dovoljan je da ih javnost već sutra „canceluje“ - da obožavaoci prestanu da ih podržavaju i počnu aktivno da ih bojkotuju, da im poslovni partneri preko noći otkažu saradnju, prijatelji prestanu da im se javljaju na telefon te da počnu da ih izbegavaju čak i članovi uže porodice.

Da bi se to dogodilo, ne moraju nužno da se razotkriju kao seksualni predatori, zlostavljači žena, homofobi ili osobe koje su zaključile da je ropstvo bilo „stvar izbora“. Ponekad je dovoljno da im na Twitteru prst bude brži od pameti, da su im slava ili alkohol malo previše udarili u glavu, da su javno izneli stav koji se može okarakterisati kao kontroverzan ili jednostavno - da su se zamerili pogrešnoj osobi.

Dame i gospodo, dobro došli u novi svet kulture otkazivanja koja će vas eliminisati brže nego što stignete da izgovoriti „Cancel Culture“. O tome ovih dana raspravljaju baš svi, od Donalda Trumpa do Margaret Atwood. Jedni je idealizuju, drugi kritikuju, a svi se slažu da je ona IT pojam 2020. godine. Uz koronu, naravno.

Fast&Furious

Prvi talas kulture otkazivanja krenuo je odakle i sve ostalo u poslednje vreme - sa društvenih mreža - na kojima bi osobe ili kompanije koje su rekle ili napravile nešto doživljeno kao uvredljivo ili neprihvatljivo blokiranjem ili prestankom praćenja kaznila mreža njihovih obožavalaca. Ili pak obrnuto - osoba sa velikim brojem pratilaca na društvenim mrežama javno bi nekoga prozvala te bi se prozvana osoba preko noći našla na stubu srama i prezira.

Kao primer možda najmasovnijeg „otkazivanja“ na društvenim mrežama u najkraćem roku može poslužiti beauty influenser James Charles. Taj nesrećnik je u nekoliko sati ostao bez miliona pratilaca na svom YouTube kanalu nakon što ga je bivša prijateljica, mentorka i fellow influenserka Tati Westbrook javno prozvala kako joj je zabio nož u leđa.

Tati je u 43-minutnoj YouTube objavi imenovanoj kao „Bye Sister!“ nabrojala sve negativnosti zbog kojih više ne želi da ima veze sa Jamesom: od njegovog izdajničkog snimanja reklame za konkurentsku kompaniju (iako mu je dala sličnu ponudu), iskorišćavanja njene dobrote i poslovnih veza do ružnog ophođenja prema posluzi u restoranu. Canceled! U roku od nekoliko sati čak tri miliona ljudi, uključujući neke celebrityje poput Kylie Jenner, Katy Perry i Miley Cyrus, prestalo je da prati 19-godišnjeg influensera, a neki su otišli i korak dalje snimanjem videoklipova u kojima uništavaju šminkerske palete iz kolekcije koju je on izdao.

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom broju ELLE magazina koji je u prodaji do 21.11.2020.


Bonus video
Još iz kategorije magazin
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin