4 domaća brenda koji pletenje dižu na viši nivo

Foto: Press

Ručno rađeni džemperi od vune oduvek su predstavljali neprocenjivu vrednost, ali čini se u današnjem fashion sustanable svetu zanat pletenja zasluženo postaje sve cenjeniji. Ponosno izdvajamo četiri lokalna brenda koji, svaki pojedinačno, imaju autentične modne proizvode koji se uglavnom naručuju preko Instagrama, a njihov unikatni izraz postao je prepoznatljiv i van granica naše zemlje. Pročitajte priče ovih lokalnih brendova koji stvaraju rukotvorine od vune koje zbog jedinstvenog pristupa, dizajna i izrade mogu da stoje rame uz rame sa Haute Couture kreacijama.

MARIDRUNA

Iza ovog brenda stoji divna plavuša Marijana koja je, posle godina provedenih u Grčkoj, svoju proizvodnju prenela u svoj rodni grad Pančevo. Pitali smo je kako je pokrenula svoj brend, a ona kaže da je oduvek poštovala srpsku tradiciju pa je razmišljala šta bi bilo interesantno da iz svoje zemlje plasira svetu.

Budući da je veliki ljubitelj ručnog rada, a posebno vunenih džempera za zimu, ideja se rodila lako i brzo. Najinteresantniji momenat ovih džempera su upravo pojedinačne priče vezane za svaki model u koji je upletena ljubav žene koja ih ručno plete.

IVANA VORGUCA

Inspiraciju za svoj autentičan rad za svaku kolekciju ili pojedinačne modele pronalazi u knjigama svog dede. Tamo se nalazi veliki broj slika i skica. Odabirom nekoliko, u tom trenutku najdopadljivijih, Ivana započinje svoj rad na određenu temu. Transponuje delove rada, kolažira ih, stvara nove oblike i šare pa tako i dobija stare-nove slike koje kasnije postaju šema za pletenje. 

Tekstilni dizajn je segment modnog dizajna koji je oduvek najviše inspiriše, a sama plete većinu novih modela, a u pomoć joj neretko priskoči i divna Cvita. Brend Ivana Vorguca Clothing, nastao je 2016. kada je prvi put prikazala svoje modele u Budimpešti u okviru finala takmičenja Gombold Ujra na Mercedes Benz Fashion Weeku. U okviru same kolekcije našli su se detalji hand made od vune i tada se zainteresovala za ručni rad i uz babinu pomoć naučila osnove pletenja. U narednim kolekcijama bazirala se upravo na modele od vune na koje su kupci dobro reagovali, pa će na predstojećem Belgrade Fashion Weeku u okviru mini kolekcije, pored odela, predstaviti i nekoliko džempera ručne izrade.

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom broju ELLE magazina koji je u prodaji do 21.11.2020.


Bonus video
Još iz kategorije magazin
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin