Ispovest Remija Maleka

Craig McDean za (c) Cartier

Zatvoren u Londonu, između čitanja i vožnje bicikla, Rami Malek nalazi malo slobodnog vremena za video poziv. On je glumac koji uz svoje ime svrstava brojne nagrade i neprestano nas iznenađuje izborom uloga. Kao zlikovac u najnovijem James Bond filmu Time to Die, glumac egipćanskog i američkog porekla pridružuje se i Pasha de Cartier zajednici kao jedan od njenih izvanrednih ambasadora. Ovde sa njim razgovaramo o tome šta znači imati elegantan um u zdravom telu.

Njegov dubok glas i povremeno razvlačenje reči lako se prepoznaju među hiljadama glasova. It’s a kind of magic. Freddie Mercury, tj. Rami Malek, zove me preko Zooma. Nažalost koristimo samo audio, ali lako mogu da zamislim njegove velike ekspresivne oči na drugoj strani ekrana. Da li se tek probudio? Je li obučen u pidžamu ili možda bademantil? Da li je u karantinu sa Lucy Boynton, svojom on-screen partnerkom u filmu Bohemian Rhapsody i u stvarnom životu? Rami Malek je oličenje diskretnosti. Jedva se pojavljuje na društvenim mrežama i pre se opredeljuje za staromodni pristup životu. Novinari su ga čak etiketirali kao „anti-celebrity“. Njemu se to dopada. 

Intervju sa glumcem je vežba u umeću novinarstva. Govori oprezno, sa dugačkim pauzama između svakog pitanja. Razmišlja. Za ovog velikog čitaoca, koji uživa u pisanju pisma penkalom, svaka reč nosi značaj. Sličan pristup ima i u odabiru filmova - bez žurbe. Još od 2004. godine, Rami Malek tumači uloge u kojima se on sam nikada ne izgubi. Karijeru je započeo mikroulogom u Gilmore Girls. Zatim se pojavio u jednoj epizodi serije Medium, u dve epizode Over There i onda je dobio redovnu ulogu u The War at Home koja je otkrila njegovu komičarski talenat. Rami je napravio svoj debi u igranom filmu u ulozi faraona Ahkmenarah u Night at the Museum trilogiji, kao i u Twilightu. Međutim, serija u kojoj su ga veliki reditelji inicijalno prepoznali je Band of Brothers: The Hell of the Pacific. Zatim ga je Paul Thomas Anderson angažovao za ulogu u filmu The Master, must za svakog glumca koji gradi karijeru! Godine 2015. našao se u glavnoj ulozi u kultnoj seriji Mr. Robot koju je kreirao Sam Esmail. Nedavno je glumio u rimejku filma Butterfly pored Charliea Hunnama. Naravno, ne smemo zaboraviti na Bohemian Rhapsody gde se na svetskoj sceni izdvojio svojim neverovatnim performansom. 

Sa vrhovnom posvećenošću Rami Malek sada tumači glavnog zlikovca u dvadeset petom James Bond filmu No Time to Die, pored Leae Seydoux, Lashane Lynch i, naravno, Daniela Craiga koji će se poslednji put naći u ulozi 007. 

Otvorenog uma, Rami Malek je čovek od akcije koji nije oklevao da učestvuje u Ženskom maršu u Parizu, ni da brani važnost raznolikosti u industriji. „Nisam nikada mislio da ću moći da budem Freddie Mercury sve dok nisam saznao da je njegovo ime zapravo Farrokh Bulsara, to je bila najmoćnija poruka koju sam mogao da dobijem na samom početku“, priznaje dobitnik Oscara. 

Za lansiranje svog novog Pasha sata, Cartier želi da okupi zajednicu jedinstvenih ličnosti koje menjaju kod uspeha stvaranjem izvanrednih, novih i različitih puteva kreativnosti. Rami Malek je bez sumnje čovek u koga svi upiremo pogled.

Kako provodite dane tokom pandemije?

Nalazim nove načine kako da zabavljam sebe (smeh). Pametno je bilo što sam gotovo odmah kupio bicikl, na samom početku kada su ulice bile potpune prazne. Zanimljivo je videti London u tom stanju, kao da ste na privatnoj turi kroz grad. I vežbanje je uvek dobro za telo i mozak, pogotovo u sadašnjim okolnostima. 

Uživate u pisanju, da li ste pisali neka pisma?

Jesam, nekoliko! U ovo vreme brinem zato što ne znam tačno gde se nalaze moji prijatelji i pitanje je da li su pisma uopšte stigla onima kojima su upućena. Dakle, više čitam nego što pišem. Privlače me istinite priče i istorijski romani, možda je to zbog priča koje stvaram kroz glumu. Crtam, počeo sam i da slikam. Radim nešto čemu sam posvetio dosta vremena tako da se radujem da svoj rad ovih dana konačno okačim na zid! 

Da li mislite da će COVID promeniti naš svet?

Apsolutno! Ako ništa drugo, primorani smo da poštujemo jedni druge više nego inače, da zaista slušamo i pazimo jedni druge. Valjda ćemo iz ovoga izaći ujedinjeniji i jači zato što ovakve situacije često podstiču takve promene. 

Kako vidite budućnost filmske industrije koja znatno trpi zbog pandemije?

Imam poverenja u naše sposobnosti da se iznova prilagođavamo. Veoma mi nedostaje iskustvo bioskopa i jedva čekam da to ponovo postane svakodnevno dešavanje u mom životu, ali ipak poštujem da moramo da preduzmemo određene korake pre nego što bi to bilo moguće. Stvari su uglavnom on-hold u našoj industriji (kao i izlazak James Bond filma što je bilo zakazano za april), ali to naravno bledi u poređenju sa stvarima koje se sada dešavaju u svetu.

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom izdanju ELLE magazina koje je u prodaji do 21.10.2020.

 

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...