Ko je bila osnivačica ELLE magazina Hélène Lazareff?

Foto: Press

Ovaj magazin oživeo je jednog dana 1945, na podu njenog stana. Prvo izdanje pušteno je u prodaju 21. novembra iste godine. Stranice koje je stvarala sa velikom strašću Hélène Gordon-Lazareff, poznatija kao „la tsarine“ (Ruska carica) svedočanstva su o njenom životu. Magazin koji je vodila sve do 1972. pod nazivom ELLE predstavlja svojevrsnu istoriju razvoja žena.

Hvala ti, Hélène.

Jednom mi je rekla: „Svako jutro kad ustanem, osećam neopisivu radost“… mrzela je srceparajuće članke i nikada nije želela da ih stavi u časopis. U tom trenutku Pierre, njen muž, konstantno je govorio: „Bez fraza, Coco! Želim činjenice. Precizne činjenice.“ Kada je otupela nakon 18 godina borbe sa Alchajmerovom bolešću koja joj je svakog dana sve više i više mutila razum, njen mozak je i dalje mislio na rad.

Dok je lutala prodavnicama Njujorka i posmatrala razvoj potrošačkog društva, genijalna ideja pala joj je na pamet - rodio se ELLE.

Hélène je rođena u Rusiji, u septembru 1909. godine u bogatoj jevrejskoj porodici. Njen otac je posedovao fabriku duvana koja je brojala preko 8.000 zaposlenih, a pored toga vodio je i izdavačku kuću pa se još tada znalo da su novine u njenoj krvi. Kao mala imala je dadilju iz Engleske, gospođicu Woodell, koja ju je upoznala sa zapadnjačkom kulturom. Ubrzo nakon revolucije morala je da napusti Rusiju. Prepričavala je scenu kako ju je muškarac zgrabio kao kofer i nosio ulicama dok su joj noge i ruke landarale. Za nju je ovo bilo veoma traumatično iskustvo jer je imala samo sedam godina, a naredna stvar koje se seća jeste to da se našla u Parizu.

Dobila je odlične reference za pohađanje Lycée Victor Duruy, a nakon završetka studija odmah se venčala i rodila ćerku. Posle razvoda Michèle je imala samo tri godine.  Hélène je bila očarana njome, nazivala ju je Tanagra (delikatna grčka statua), i čini se kao da je reč šarm izmišljena samo zbog nje. Imala je krupne crne oči poput njenog oca. Obožavala je da radi. Obožavala je da živi.

Sa diplomom humanističkih nauka i etnologije vratila se sa tromesečne ekspedicije u Kongu gde je napisala brojne članke. Jedne večeri upoznala je Pierrea Lazareffa, u domu Paul-Emile Victora, a upoznala je takođe još jednog istaknutog novinara Hervéa Millea sa kojim je ostvarila dugogodišnje prijateljstvo. Uvek je govorio da je susret  Hélène i Pierrea bio magičan i da se odmah videlo da su stvoreni jedno za drugo: „Bila je to ljubav na prvi pogled.“ To je bilo 1936. Pierre koji je vodio France-Soir poverio je  Hélène dečije rubrike, a u isto vreme ona je radila i za Marie-Claire i Daily News. Venčali su se 1939. i preselili u zgradu u kojoj je živeo čuveni pesnik Jean Cocteau u ulici Montpensier. Kada je krenuo rat zajedno su otišli u SAD. (...)

Nakon dolaska u Ameriku radila je za New York Times kao i Harper’s Bazaar gde je upoznala neke od najvećih svetskih urednica tog doba: Carmel Snow i Dianu Vreeland. Bila je vrlo instinktivna, subjektivna, potpuno nezavisna. (…)

Tokom 1945. osmislila je ELLE dok je ležala na tepihu svog stana. Kancelarije su bile smeštene u zgradi France-Soire, a prvi broj izašao je 21. novembra 1945. i postigao instant uspeh.

ELLE je vrlo brzo postao sociološki fenomen. Govorio je ženama da je moda još živa i da je vreme za novi pogled na Diorove nove tkanine. Fotografije u boji nastajale su u Njujorku gde su se događale nestvarne priče. ELLE govori ženama: u pravu si, tvoja dužnost je da budeš lepa jer ljubav nije umrla u ratu. 

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom broju ELLE magazina koji je u prodaji do 21. septembra 2020. 


Bonus video
Još iz kategorije magazin
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin